NyheterKalendariumPodcastKontakt
Publicerat:
*

Studentafton gästades av Thomas Erikson

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton

”Vi kan inte ändra på andra, vi kan bara ändra frekvensen vi själva sänder på. Ändra oss själva”. Den 11 april besöktes Studentafton av författaren, beteendevetaren, coachen, föreläsaren och ledarskapstränaren Thomas Erikson för en afton på samma tema som sin succébok ”Omgiven av idioter” med syfte att försöka få oss att förstå de viktigaste skillnaderna mellan olika kommunikationsstilar och upptäcka hur andra uppfattar oss.

Klockan slår 19.00 prick och Thomas Erikson kliver till låten Rock You Like A Hurricane upp på scenen i Athén inför en fullsatt sal. Redan de inledande orden framkallar skratt –  humor och hög igenkänningsfaktor ska visa sig bli ett genomgående inslag under kvällen.

För 20 år sedan träffade Thomas, i rollen som konsult, företagsledaren Sture vars företag var den största arbetsgivaren i kommunen efter kommunen själv. Sture hade kontaktat Thomas eftersom att han tyckte att alla personer i hans företagsledningsgrupp tänkte långsamt och inte förstod honom, så han behövde hjälp med att få ordning på dem: ”Jag är omgiven av idioter”, sa han. Under en period hade Sture så svårt att göra sig förstådd i sin organisation att han på grund av den stress som uppstod en dag vandrade in naken på psykakuten. Vad var det han inte förstod?  Thomas förklarar att ”vissa människor är omgivna av fler idioter än andra […] det finns de som när de på radion hör att en bil kör i fel riktning på motorvägen tänker att ”En bil?! Det är ju flera hundra!” ”.  Vad varken Sture eller många av oss som tycker att vi är omgivna av idioter inte inser är att ”vi kan inte ändra på andra, vi kan bara ändra frekvensen vi själva sänder på. Ändra på oss själva”.

Boken ”Omgiven av idioter”, vars titel inspirerats av Stures uttryck,  beskriver konkret och lättillgängligt en av världens mest spridda metoder för att sortera olikheterna inom mänsklig kommunikation, vilken Thomas Erikson på ett lika konkret och underhållande sätt redogör för under sitt Studentaftonbesök. DISA, eller DISC som metoden benämns som i sin engelska originalform, handlar om att dela in personer i fyra olika personlighetskategorier för att utifrån det enklare förstå både sig själv och sin omgivnings beteende och kommunikation: Den röda dominanta, den gula inspirerande, den gröna stabila och den blå analytiska.

 Bildkälla: www.discanalys.com

Som röd dominant är man ”extrovert, uppgiftsorienterad och njuter av utmaningar. Man tar snabba beslut och är ofta bekväm med att ta risker. Röda personer sitter aldrig stilla; de är ofta på väg någonstans. Oförtrutet stretar de vidare medan andra gett upp för länge sedan. Röda personer har inte heller några problem med att ”säga som det är”’ De talar rakt på sak om precis vad de tycker i en specifik fråga”. Exempel på personer som är typisk röda är Barack Obama, Fredrik Reinfeldt, Gunde Svan, Mikael Persbrandt, Göran Persson och Moder Teresa.

En inspirerande gul person ”känner man igen på det breda leendet, det positiva synsättet och förmågan att hitta lösningar där andra ser problem. Människor med mycket gult i sitt beteende blir lätt så entusiastiska och exalterade att vissa kan uppfatta dem som ytliga. De ler och skrattar mer än andra. Optimismen är oöverträffad.  Livet är helt enkelt underbart!” Bland gula personer hittar man som exempel Carolina Klüft, Sven Melander, Babben Larsson, Jonas Gardell, Göran Hägglund och prinsessan Madeleine och Filip & Fredrik.

Stabila personer, gröna, är likt de gula inspiratörerna relationsmänniskor, och vill att det ska kännas bra mellan dig och hen. ”Det innebär att du ska ge tid till att umgås. Avsätt lite tid för trevligt småprat. Fråga om barnen, hunden och semestern. Ha inte för bråttom, och tvinga inte på den gröne dina idéer. Lyssna mer än du pratar. Om du kan få den andre att prata, vill säga.” Exempel på gröna personer är Stefan Einhorn, Lottie Knutsson, Mark Levengood, kung Carl Gustaf och f d statsminister Ingvar Carlsson. Även Jesus ”spelar i den gröna ligan”.

De strukturerade blås förtroende vinner man genom att ha dubbelkollat sina faktauppgifter. ”Tempot hos en blå person är ofta lägre än hos andra. Men samtidigt är detta en mycket omsorgsfull person, vilket resulterar i att när jobbet är klart behöver det inte göras om. Blåa personer tycker om att planera. Mycket energi kan gå åt till att försöka förutse alla möjliga tänkbara scenarior. Det innebär givetvis att det kan bli svårt att komma igång, men samtidigt vet vi att om de startat något blir de klara. Blå personer brukar dessutom oftast avsluta det de sätter igång. Det kommer att ta en stund, men de blir klara.” Typiskt blå personer är Ingemar Stenmark, Björn Borg, f d finansminister Bosse Ringholm och Riksbankschef Stefan Ingves.

Att inte fullständigt känna igen sig i och definiera sig med en personlighetstyp är fullt normalt och till och med vanligast. Thomas redogör för att endast 5 % av svenskarna endast ”har en färg”, medan 80% har två och 15% tre.

Thomas redogör för dragen hos de olika personlighetstyperna genom personliga anekdoter och igenkännbara situationer. Han berättar humorfyllt bland annat om sin väldigt gula syster, som inlevelsefullt och med karisma kan berätta om ”världens bästa restaurangbesök” utan att sen kunna redogöra varken för var restaurangen låg eller vad hon åt, och om sin blå pappa som varje dag skickar en uppdatering via sms till honom och sin syster om det exakta gradantalet i sin hemort, angivet i Celsius såklart, så att det är tydligt och ”by the book”. Det är lätt att känna igen sig i såväl situationer och personer, något som återspeglas av publikens rungande skratt.

En stor del av syftet med kategoriseringen i olika personlighetstyper är att kunna använda indelningen som redskap för att bättre förstå andra människor och anpassa sitt agerande och sin kommunikation där efter. Thomas berättar att till exempel i ett arbetsmöte med en röd person ska du för att nå fram och vinna framgång vara affärsmässig, tydlig, väl förbered och prata om resultat och mål. Du får inte heller tolka den raka dialogen från den röda personen som kritik, den vill bara vara effektiv. Vad du inte bör göra är att ta upp oväsentligheter, komma med luddiga uttalanden, bli för personlig eller kramas. Med en gul person ska du mer eller mindre agera motsatt. Var varm och vänlig, oroa dig inte över detaljer, bygg på relationen, tillåt struntsnack och våga visa känslor. Däremot bör du inte visa brist på känslor, styra samtalet, slösa tid på fakta eller glömma bort att skratta åt deras skämt. Om du har ett möte med en grön person ska du vara personlig men lugn, agera försiktigt, ställa frågor om hur saker ska gå till, be om den andres uppfattning och acceptera att du inte får svar direkt. Du bör dock inte uppträda dominant, ställa för tuffa krav eller börja prata jobb direkt. Om du slutligen ska sitta ned med en blå person bör du vara väldigt förberedd, hålla dig till uppgiften, vara noggrann, realistisk och ta reda på detaljer, men absolut inte visa vårdslöshet och nonchalans, leverera bristfällig kvalitet eller vara slarvig. Alla personlighetstypers egenskaper kan alltid ses ur olika ljus ”Det du ser kring ditt beteende är en sak,  alla ni här inne har kategoriserat er, men vad ser alla andra i er?. Andra ser nödvändigtvis inte det du ser i dig själv. Frågar man gröna personer om röda, har de andra tankar än röda om röda.” Ur en röd persons perspektiv är en annan röd person t.ex. effektiv, medan en grön person kan finna en röd person t.ex. aggressiv.

Thomas Erikson bjuder på en afton med en stor dos humor och hög igenkänningsfaktor. Det var troligen länge sedan så många och höga skratt ekade i Athén. Han avslutar sitt timslånga anförande med att ge åhörarna medskicket att  ”Eftersom att du inte kan förändra mottagarna, men du kan förändra dig själv. Var ska du börja?” – med vilket han summerar kärnan i kvällens genomgång: Alla är vi olika, men det bästa sättet att mötas är inte att försöka ändra på andra i förhållande till dig, utan att analysera och arbeta med hur du själv interagerar med andra. Under den sedvanliga 30-minutersfrågestunden ställs många frågor som följs av koncisa och raka svar. Bland annat ställs frågan hur kvällens huvudgäst själv skulle kategorisera sig utifrån de olika personlighetskategorierna, varpå han svarar att han är en kombination av röd, gul och blå.

Missa inte chansen att ta del av aftonen i sin helhet antingen för första gången eller på nytt genom Studentaftonpodden. Avsnittet med Thomas Erikson släpps inom kort.

* Detta referat är överfört från Studentaftons förra hemsida. Publiceringsdatumet ovan avser därmed det ursprungliga publiceringsdatumet. Nyheten publicerades på denna hemsida
2022-04-23
.
Inspelning från aftonen

Poddavsnitt från denna studentafton