Podcast

Studentaftontraditionen etablerades 1905 och har sedan dess samlat bitar av världshistorien bakom stängda dörrar i Lunds mest anrika lokaler. Nu, över 100 år senare, är det möjligt att återuppleva aftnar man besökt och ta del av de man missat.

Sök på Studentafton i din podcastapp och prenumerera för att inte missa några kommande avsnitt.


Avsnitt 57: Utrikesminister Ann Linde om årets utrikesdeklaration

Den 12 februari 2020 anordnades en studentafton med utrikesminister Ann Linde. Under aftonen höll utrikesministern ett anförande om Sveriges utrikesdeklaration för 2020 samt framförde sina visioner för utrikespolitiken, följt av ett modererat samtal med Martin Kragh från Utrikespolitiska institutet. Aftonen avslutades med en frågestund.

Ann Linde är sedan september 2019 Sveriges utrikesminister och efterträdare till Margot Wallström. Under hela 1990-talet arbetade hon på Regeringskansliet som bland annat departementssekreterare samt som politisk sakkunnig på Försvarsdepartementet och Utrikesdepartementet. Mellan 2016 och 2019 var hon verksam som EU- och handelsminister i regeringen Löfven I.

Tack till podcastens huvudsponsor TL Sound.


Avsnitt 56: Den tysta utbildningsrevolutionen – Emma Leijnse, Hamid Zafar och Jonas Vlachos

Den 29 januari 2020 anordnades en studentafton om den svenska skolans utmaningar när det kommer till likvärdighet, segregation, könsroller, våld och utanförskap. Hur påverkar det samhället i längden att vi delas upp redan i skolbänken? Var finns dagens lösningar för ett lyckat skolsystem?

I podden hör vi Emma Leijnse, nyhetsjournalist och författare till boken Fördel Kvinna, samtala med Hamid Zafar, barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun, samt Jonas Vlachos, nationalekonom och debattör verksam vid Stockholms universitet. Aftonen modereras av Jenny Maria Nilsson, svensk författare och journalist för Svenska Dagbladet. Aftonen ägde rum i Athen i AF-borgen i Lund.

Tack till podcastens huvudsponsor TL Sound.


Avsnitt 55: Från business till buddhism med Björn Natthiko Lindeblad

Den 5 november gästades Studentafton av talaren och meditationsläraren Björn Natthiko Lindeblad.

Denna afton berättade Natthiko om sin resa genom livet – om att lämna en prestigefylld högavlönad karriär bakom sig för att sadla om till buddhistisk skogsmunk. Natthiko sitter på en skattkista av berättelser och perspektiv kring vad som är viktigt i tillvaron. Denna afton lyfte han existentiella dilemman kring de ämnen som ligger honom närmast om hjärtat – tillit, etik, ansvar, närvarons gåvor, stillhetens värde och vår oövervinnliga längtan efter samhörighet.

Aftonen ägde rum i Lilla salen i AF-borgen och i vanlig ordning avslutades den med en frågestund där åhörarna hade möjlighet att bidra till samtalet.


Avsnitt 54: Studentafton om Creepypoddens skräckhistorier med Jack Werner

Den 22 oktober gästades Studentafton av Sveriges kusligaste och kanske mest lyssnade podd – Creepypodden med Jack Werner, där du kan höra nätets och lyssnarnas bästa skräckhistorier och vandringssägner. Werner är svensk journalist, bloggare och debattör som 2014 utkom med boken ”Creepypasta – Spökhistorier från internet”, som året därpå omsattes i podden Creepypodden i P3.

Aftonen inleddes med att Werner berättade om hur Creepypodden kom till och vad historierna säger om vår tid, följt av ett modererat samtal tillsammans med Linn Larsson och Jenny Borg från Spöktimmen – en podcast om olösta mysterier, gåtfulla försvinnanden och övernaturliga fenomen.

Aftonen ägde rum i Athen och avslutades med en frågestund där åhörarna hade möjlighet att bidra till samtalet med sina egna frågor.


Avsnitt 53: Äldst, yngst eller mittemellan? – Studentafton om syskondynamik

Den 9 oktober anordnades en studentafton med författaren och beteendevetaren Elisabeth Schönbeck.

Aftonen kretsade kring ett ämnesområde som hamnat utanför vårt psykologiska fokus – hur placeringen i syskonskaran påverkar oss genom livet. När vi talar om vad som påverkar oss i barndomen tas ofta våra föräldrarelationer upp, men våra syskonrelationer präglar oss minst sagt lika mycket. Det vi tränat på sedan vi var små blir vi i allmänhet bäst på.

Schönbeck är författare till boken ”Äldst, yngst eller mittemellan” och förklarade denna tankeväckande afton varför just din plats i syskonskaran betyder mycket mer än vad du skulle kunna tro.

Aftonen ägde rum i Athen och avslutades med en frågestund där åhörarna hade möjlighet att bidra till samtalet med egna frågor.


Avsnitt 52: Den arga mobben – Studentafton om mobilisering på sociala medier

Den 5 september gästades Studentafton av komikern Aron Flam och den avgående generalsekreteraren för Sveriges advokatsamfund, Anne Ramberg.

Fokus denna torsdagskväll var mobben på sociala medier. Samtalet, modererat av Jörgen Huitfeldt, kretsade huvudsakligen kring de senaste årens mediedrev. Diskussionerna handlade om vem som vinner på dreven, hur resten av samhället förhåller sig till dem och vilka som ska hållas ansvariga. Åtskilliga exempel såsom Hanif Bali och Fredrik Virtanen lyftes under kvällen.

Aftonen ägde rum på Stadsteatern i Lund och avslutades med en traditionsenlig frågestund.


Avsnitt 51: Årspodden – En sammanfattning

Kära lyssnare! För att knyta ihop säcken efter det gångna året har vi i Studentaftonutskottet gjort en sammanfattning i poddformat. Här bjuds på klipp från flera av årets aftnar utvalda av utskottets medlemmar – från Februaripodden till Människa  Maskin-aftonen. Vi får ta del av årets svåraste frågestund och årets roligaste. Vi får höra historier om hur Matthias Svenssons föräldrar träffades i ”DDR-Sverige” och hur nobelpristagaren Gerard Mourou kom på en lösning i skidbacken och mycket, mycket mer. Slit den med hälsan!

Programledare: Alfred Sjelvgren och Olle Hallqvist


Avsnitt 50: Fångenskap, flykt och frihet – Studentafton med Omar Alshogre

Den 28 maj besöktes Studentafton av Omar Alshogre. I ett anförande berättade Omar om fångenskapet i Syriens mest fruktade fängelser, flykten till Sverige och kampen för rättvisa i sitt hemland. Avslutningsvis hölls en frågestund som modererades av juriststudenten Christoffer Linnér.

Omar Alshogre inleder aftonen med att berätta om när han som femtonåring blev arresterad för första gången. Vid denna tidpunkt bestämmer han sig för att inte låta sig tystas av den syriska regimen och detta leder honom in på en livsbana som kantas av tortyr, fängelse och död. Senare blev just detta bränslet i Omars fortsatta kamp om rättvisa för Syrien, en kamp han nu bedriver genom att sprida kunskap om situationen i Mellanöstern till hela världen.

Aftonen ägde rum i Piratensalen på Grand Hotel och avslutades med en sedvanlig frågestund.


Avsnitt 49: Om bin och människor – Studentafton med Lotte Möller

Den 10 maj gästade författaren och trädgårdsentusiasten Lotte Möller Studentafton. Aftonen inleddes med ett anförande som kretsade kring bin och deras historiska koppling till människan. Avslutningsvis hölls en frågestund som modererades av Maj Rundlöf som forskar om biodiversitet vid Lunds universitet.

Under det inledande anförandet tog Lotte Möller avstamp i sin nyutgivna bok “Bin och människor”. Bland annat avhandlades ämnen som binas symboliska koppling till Napoleons kejsardöme och moderna biodlingar vilka dyker upp i urbana miljöer i hjärtat av storstäderna. Under frågestunden fick åhörarna även förmånen att ta del av expertutlåtanden från den lokala biodlaren Bengt Jönsson.

Aftonen ägde rum i Stora Salen, AF-Borgen och avslutades med en sedvanlig frågestund.


Avsnitt 48: Fri skål eller alkoholmonopol? – Studentafton om svensk alkoholkultur

Den 25 april anordnades en studentafton om svensk alkoholkultur. Aftonen utgjordes av ett panelsamtal under vilket allt från gårdsförsäljning och krogmonopol till ungdomsäventyr och Valborgsfester diskuterades. I vanlig ordning avslutades aftonen med att publiken bjöds in till samtalet i en traditionsenlig frågestund.

Veckan innan det traditionella Valborgsfirandet intog Lund diskuterades svensk alkoholkultur på Studentafton. Under samtalet lyftes en rad olika åsikter och tankar om alkoholens roll i Sverige, både ur historiska och nutida perspektiv. Personliga anekdoter och statistiska resonemang avlöste varandra när lundastudenterna lyssnade till aftongästerna.

Aftonens deltagare var Karin Hagman, VD för IQ-initiativet, Mattias Svensson, skribent och författare, samt Jenny Damberg, journalist och författare. Moderator var Mats Nilsson.

Aftonen ägde rum i Athen i AF-Borgen och avslutades med en traditionsenlig frågestund.


Avsnitt 47: Maktens Korridorer – Studentafton med Henrik Montgomery


Tisdagen den 16 april besöktes Studentafton av Henrik Montgomery, en av Sveriges främsta pressfotografer. Aftonen ägde rum i Piratenfoajén på Grand Hotel i Lund och bestod av en inledande fotoutställning som följdes av ett samtal. Moderator för aftonen var Mia-Marie Hammarlin, lektor och forskare vid institutionen för kommunikation och medier vid Lunds universitet.  

Efter att aftonens åhörare tagit del av fotoutställningen inleds ett samtal som behandlade bildjournalistikens roll i bevakningen av maktens korridorer. Aftonens rubrik löper som en röd tråd genom samtalet, och många av bilderna som diskuteras ger en inblick bakom beslutsfattarnas stängda dörrar. Under aftonen berättar Montgomery bland annat om sitt möte med den amerikanska statens underrättelsetjänst, svenska statsbesök till Saudiarabien och sitt vardagsfotograferande.

Aftonen ägde rum i Piratenfoajén på Grand Hotel och avslutades med en traditionsenlig frågestund.


Avsnitt 46: Kärlekens Kemi – Studentafton med Ulf Ellervik

Den 14 mars gästades Studentafton av kemiprofessorn Ulf Ellervik. Aftonen bar namnet Kärlekens kemi och inleddes med ett anförande som följdes av en frågestund ledd av moderatorn tillika kemistudenten Julia Södergren.

Aftonen kretsade huvudsakligen kring de kemiska reaktionerna bakom kärlekens tre faser; lust, förälskelse och djupgående kärlek. Efter en kort introduktion till kemi berättade Ellervik ingående bland annat om hur speciellt det är för däggdjur att leva i en tvåsamhet och vilken påverkan narkotika kan ha på förmågan att bli kär. Vidare avslöjade han även sina tips för en lyckad dejt och sin syn på dejtingappar som Tinder.

Aftonen ägde rum i Athen, AF-Borgen och avslutades med en traditionsenlig frågestund.

Vänligen observera att ljudinspelningen är stundtals brusig. Vi beklagar detta.


Avsnitt 45: Människa och Maskin – Studentafton med Hannes Sjöblad


Den 20 februari gästades Studentafton av transhumanisten och biohackern Hannes Sjöblad. Aftonen bestod av ett inledande föredrag följt av ett samtal med biologen och vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt.

Det huvudsakliga temat för aftonen kretsade kring människans biotekniska utveckling. Detta demonstrerades av en rad åhörare som chippade sig i samband med aftonen, varav ett ingrepp ägde rum under föredraget. Vidare diskuterades även etiska dilemman som kommer av biologiska kroppsmodifikationer och de framtida möjligheter som DNA-teknik erbjuder.

Aftonen ägde rum i Lilla Salen, AF-Borgen och avslutades med en traditionsenlig frågestund.


Avsnitt 44: Studentafton with Nobel prize laureates Dr. Donna Strickland and Dr. Gérard Mourou


On the 14th of December, Studentafton and Lunds Universitets Studentkårer had the pleasure of hosting professors Gérard Mourou and Donna Strickland, the 2018 Nobel Prize laureates in Physics. The evening focused mainly on their lives as researchers and their experience of being awarded the Nobel Prize.

During the hour long conversation, the professors discuss subjects ranging from the balance between a professional career and family to passion and motivation in the workplace. The evening is concluded with a traditional Q&A session where the audience is invited into the dialogue with the guests.

The evening was held in the Lund University Main Building and moderated by author and journalist Catarina Rolfsdotter-Jansson.


Avsnitt 43: Studentafton med Les Big Byrd


Den 10 december anordnades en afton med Les Big Byrd till förmån för Musikhjälpen. Aftonen inleddes med en konsert som följdes av ett samtal med Joakim Åhlund, bandets låtskrivare och sångare.

Vid den första konserten under en studentafton sedan sekelskiftet framträder stockholmskvartetten Les Big Byrd. De framför under aftonen en lista av låtar som inkluderar både gamla hits och spår från deras senaste album, “Iran Iraq IKEA”. Efter konserten berättar Joakim Åhlund om hur det är att leva ett liv centrerat kring musik samt om skillnaderna mellan de olika rollerna han har haft i diverse bandkonstellationer. Avslutningsvis bjuds aftonens åhörare in till att delta i den traditionsenliga frågestunden.

Aftonen ägde rum i Stora salen i AF-borgen och modererades av musikjournalisten Adam Hallberg.

Aftonen möjliggjordes av Akademiska Föreningen och intäkterna donerades till Musikhjälpens insamling för allas rätt att fungera olika.


Avsnitt 42: Studentaftonpub: Studentboendets historia med Fredrik Tersmeden och Henrik Krantz.


Den 3 december hölls den första Studentaftonpuben, en afton som kombinerade intressanta samtal med trevlig pubstämning. Aftonen kretsade kring studentboendets historia och framtid. Gästade gjorde arkivarien tillika studentprofilen Fredrik Tersmeden och Henrik Krantz, VD för AF Bostäder.

Inledningsvis visar Fredrik Tersmeden upp en bouppteckning från en student som bodde i Lund vid början av 1800-talet. Genom att uppmärksamma särskilda delar av dokumentet berättar han om den generella studentens vardag, boendesituation och sociala tillvaro. Under den andra delen av aftonen diskuterar Tersmeden och Krantz dagens trender inom studentboenden och utvecklingen som tagit lundastudenterna från korsvirkeshus till höghus.

Aftonen ägde rum i Tegnérs Matsalar och avslutades med en traditionsenlig frågestund.


Avsnitt 41: Studentafton med Germund Hesslow


Den 26 november gästades Studentafton av Germund Hesslow. Aftonen kretsade kring hur arv och miljö påverkar och formar individen.

Germund Hesslow är docent i filosofi och professor i neurofysiologi vid Lunds universitet. I sin föreläsning talar Hesslow om arvets betydelse för individen, något som ofta ignoreras i exempelvis medias rapporteringar kring våldsdåd. Hesslow redogör även för de biologiska skillnaderna mellan könen, något som har mötts av starka reaktioner genom åren.

Hesslows föredrag inledde aftonen och följdes av ett modererat samtal med Jessica Abbott, universitetslektor och evolutionsbiolog vid Lunds universitet.

Aftonen ägde rum i Athen i AF-borgens och avslutades med en traditionsenlig frågestund.


Avsnitt 40: Studentafton med Erik NivaDen 8:e november gästade sportjournalisten Erik Niva Studentafton för att tillsammans med moderator Anders Bengtsson, Offside, diskutera fotbollens roll i samhället.

Stora delar av samtalet kretsade kring hur man som fotbollssupporter vacklar moraliskt när det kommer till situationer som har en inverkan långt utanför sportens värld, exempelvis när det gäller det kommande världsmästerskapet i Qatar 2022. Niva fick även chansen att berätta om några av de olika fotbollströjorna han tagit med sig, här med inslag från Transnistrien, Danmark och Syrien.

Aftonen ägde rum i AF-borgens Stora salen och avslutades i sedvanlig ordning med en frågestund. 


Avsnitt 39: MeToo – Ett år senare med Gudrun Schyman, Ulrika Rogland och Ola Sigvardsson


Den 15:e oktober, ett år efter den tweet som innebar startskottet för en av de största samhällsrörelserna i modern tid, anordnades en studentafton på temat i samarbete med Lunds studentkårer. Samtalet kom att krets kring rörelsens  påverkan på lagstiftning och pressetik samt hur vi som samhälle bäst drar lärdom av de historierna som MeToo vittnar om.

De som deltog i panelsamtalet var Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, Ulrika Rogland som är advokat med expertis på sexualbrott och Ola Sigvardsson, Allmänhetens pressombudsman. Aftonens moderator var Kristin Nord, journalist på Sydsvenskan. 

Aftonen ägde rum i Universitetsaulan och avslutades med en sedvanlig frågestund.


Avsnitt 38: The Oral History of Februaripodden med Ola Söderholm och Jonatan Unge

Den 21:a september hölls en afton med Ola Söderholm och Jonatan Unge, betitlad “The Oral History of Februaripodden”. Genom ett samtal med kulturjournalisten Adam Svanell avhandlades bakgrunden till den numera nedlagda men fortsatt tidlösa podcasten Februaripodden.

Aftonens samtal gör nedslag i allt från manlig impotens och östtyska sexualstudier till relationen mellan de två upphovsmakarna och en teaterpjäs baserad på Februaripodden som aldrig blev av.

Aftonen ägde rum i AF-Borgen:s Stora salen och avslutades med en sedvanlig frågestund.


Avsnitt 37: Politisk debatt med Paula Bieler, Malcom Kyeyune, Naod Habtemichael och Andreas Johansson Heinö

Den 6:e september anordnade Studentafton en politisk idédebatt tillsammans med LUPEF och LUS. Debatten utformades efter klassiskt politiska frågor gällande exempelvis demokrati och yttrandefrihet, brott och straff såväl som skatt och välfärd. Efter debatten, som modererades av Paul de Font-Reaulx, följde en sedvanlig frågestund. 

Panelen bestod av Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Paula Bieler, Malcom Kyeyune som tidigare var aktiv i Ungvänster, Andreas Johansson Heinö, förlagschef vid den liberala tankesmedjan Timbro och Naod Habtemichael som är ordförande för Centerstudenter. 


Avsnitt 37: Partiledarafton med Ebba Busch Thor

Lyssna till poddavsnittet Studentafton med Ebba Busch Thor

Den 30:e maj gästades Studentafton av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Aftonen inleds med ett eget anförande från Busch Thor, där hon talar om talar om bland annat yttrandefrihet, lag och ordning, sjukvård och människovärde. Därefter följer ett modererat samtal med Lisa Blomqvist, tidigare förman för Studentaftonutskottet, där de talar om Ebba Busch Thors liv och hur hon tog sig dit hon är idag. Aftonen avslutas som vanligt med frågor från publiken.

Ebba Busch Thor är sedan 2015 Kristdemokraternas partiledare. Hon har tidigare suttit som kommunalråd i Uppsala kommun mellan 2010-2014, där hon hade ansvar för äldrepolitiken. Ebba Busch Thor har även studerat Freds- och Konfliktvetenskap vid Uppsala universitet.


Avsnitt 36: Studentafton med Margot Wallström 2018

Den 14:e maj gästades Studentafton av Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Aftonen inleds med ett eget anförande från Wallström, där hon talar om de fyra F:n som Sveriges utrikespolitik baseras på: FN, fred och säkerhet, feministisk utrikespolitik, folklig förankring. Därefter följer ett modererat samtal med Oscar Theblin, ordförande för utrikespolitiska förbundet. Aftonen avslutas som vanligt med frågor från publiken.

Margot Wallström är sedan 2014 Sveriges utrikesminister och statsministerns ställföreträdare. Hon började som riksdagsledamot 1979. Därefter har hon varit bland annat EU-kommissionär, kulturminister, och socialminister. Hon har även skrivit ett antal böcker.


Avsnitt 35: Partiledarafton med Gustav Fridolin

Den 26:e april gästades Studentafton av Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Aftonen inleds med ett eget anförande från Fridolin, där han talar om opinionssiffror, miljöfrågor, ökade klyftor i samhället, skolsystemet och vikten av att föra en konstruktiv miljöpolitik. Därefter följer ett modererat samtal med Lisa Kirsebom. Aftonen avslutas som vanligt med frågor från publiken.

Gustav Fridolin är sedan 2011 ett av Miljöpartiets två språkrör, och blev år  2014 Sveriges utbildningsminister. Fridolin var 19 år första gången han kom in i riksdagen, år 2002, och var då den yngsta riksdagsledamoten genom tiderna. Han är utbildad folkhögskolelärare och har även arbetat som journalist samt skrivit ett flertal böcker.


Avsnitt 34: Studentafton med Nils ”Väder-Nils” Holmqvist

Den 12:e april gästades Studentafton av meteorologen Nils “Väder-Nils” Holmqvist. Aftonen inleds med ett 45 minuter långt eget anförande från Nils Holmqvist, där personliga anekdoter blandas med fakta om väderfenomen. Därefter följer ett samtal med Ludvig Olsson från Lundaspexarna, där allt från god stämning i morgonstudion, till den skånska dialekten diskuteras. Aftonen avslutas som vanligt med frågor från publiken.

Nils Holmqvist har sedan 2013 arbetat som meteorolog på SVT, och kallas ibland bara för “Väder-Nils”. Han har studerat vid både Lunds och Köpenhamns universitet. År 2016 kom han ut med boken “Himlen är vackrast med lagom mycket moln”, som på ett humoristiskt och pedagogiskt sätt diskuterar väder.


Avsnitt 33: Studentafton om Youtube, influencers, informationssamhället och TV-döden

Den 27:e mars 2018 gästades Studentafton av Axel Palm, Ella Grundel, Nils Gustafsson och Andreas Ekström. Aftonen börjar med att Andreas Ekström håller en kort introduktion till kvällens ämne: Youtube, informationssamhället, influencers och TV-döden. Därefter följer ett samtal med alla gäster, lett av Ekström, där Palm och Grundel berättar om sitt eget youtubande och förhållande till företaget, och Gustafsson belyser aspekten sociala medier och politik.

Axel Palm är youtuber, Nordens första YouTube-ambassadör, och grundare av videokonsultbyrån Paradime. Ella Grundel är youtuber och partner manager på Nordens största YouTube-nätverk United Screens. Nils Gustafsson är doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet, och har forskat kring politisk kommunikation och politiskt deltagande, särskilt i sociala medier. Andreas Ekström är journalist, författare och föreläsare med särskilt fokus på den digitala revolutionen.


Avsnitt 32: Studentafton with Pussy Riot members Lusine Djanyan and Alexey Knedlyakovsky

On the 27th of February 2018 Studentafton had the pleasure of hosting Pussy Riot members Lusine Djanyan and Alexey Knedlyakovsky for a Studentafton on the subjects of art, activism and freedom of speech and expression.

Pussy Riot gained international reputation in 2012 after a regime critical performance at the Cathedral of Christ the Saviour in Moscow, for which three of the Pussy Riot members were sentenced to two years imprisonment. During a protest perfomance in connection to the Winter Olympics in Sochi, Russia Lusine Djanyan and Alexey Knedlyakovsky were beaten by Cossacks. Listen to the discussion led by Lisa Kirsebom and the 30 minute long session of questions from the audience.

 


Avsnitt 32: Studentafton med Brit Stakston och Martin Schibbye

Den 30:e november 2017 gästades Studentafton av Brit Stakston och Martin Schibbye, grundarna till det journalistiska projektet Blankspot. Aftonen inleds med att Stakston och Schibbye berättar om bakgrunden till Blankspot och betydelsen av att bedriva journalistik bortom nyhetsagendan. Därefter intervjuas de båda gästerna av journalisten Heidi Avellan som går på djupet vad gäller kvalitetsjournalistikens allt viktigare roll i samhället. Aftonen avslutas som vanligt med frågor från publiken.

Martin Schibbye är journalist med fokus på utlandsreportage, och satt mellan 2011 och 2012 fängslad i Etiopien efter att ha bedrivit journalistiskt arbete i området. Brit Stakston är författare och mediestrateg med digitalisering som specialområde. Blankspot är en oberoende medborgarfinansierad reportagesajt med syfte att belysa vita fläckar i Sverige och världen. Läs mer om projektet på www.blankspot.se.


Avsnitt 31: Studentafton med Alexander Bard

Den 8:e november 2017 gästades Studentafton av Alexander Bard, författare, samhällsdebattör, artist och filosof. Under sitt anförande talar Bard bland annat om den digitala revolutionen, samhället, morgondagens klassamhälle och förhållandet mellan makt och information. Därefter följer en frågestund med publiken som modereras av Yasemin Arhan Modéer.

Alexander Bard har som författare och samhällsdebattör gjort sig internationellt erkänd som samtida filosof och digital tänkare. Han har skrivit flera böcker med utgångspunkt i hur modern teknologi och digitalisering förändrar människan på en rad olika plan som får långtgående implikationer för allt från politik till religion. Han har tidigare besökt Studentafton 1998.


Avsnitt 31: Studentafton with Elizabeth Nyamayaro

On the 24th of October 2017 Studentafton hosted Elizabeth Nyamayaro. The evening starts with a speech by Nyamayaro, followed by discussion led by Catarina Rolfsdotter-Jansson. The evening is concluded with a 30 minutes Q&A session with the audience.

Elizabeth Nyamayaro is the head of HeForShe and Senior Advisor to Under-Secretary-General & Executive Director at UN Women. The #HeForShe campaign was started in 2014 as a solidarity movement for gender equality, in which people of all genders are encouraged to join. Catarina Rolfsdotter-Jansson is a journalist, professional speaker and author who has written several books on sustainability and health.


Avsnitt 29: Studentafton med Kaj Linna

Den 26:e september 2017 gästades Studentafton av Kaj Linna. Aftonen börjar med att Kaj Linna håller ett eget anförande, där han berättar sin historia. Därefter följer ett modererat samtal med lektor Sverker Jönsson om rättsväsendets svagheter och begränsningar. Samtalet modereras av journalisten Anton Berg, en av skaparna till podcasten Spår.

Kaj Linna dömdes år 2005 till livstids fängelse för det så kallade Kalamarksmordet, i vilket två bröder mördades respektive misshandlades allvarligt. År 2016 beviljade Högsta Domstolen resning i fallet då man funnit att huvudvittnets trovärdighet försvagats efter att denne i en intervju i den grävande podcasten ”Spår” tagit tillbaka sitt utpekande. I juni 2017 frikändes Kaj Linna efter att ha spenderat närmare 13 år oskyldigt inlåst. Sverker Jönsson är lektor i straffrätt vid Juridicum i Lund.


Avsnitt 28: Studentafton med Puma Swede

Den 3:e maj 2017 gästades Studentafton av porrstjärnan Puma Swede. Aftonen består av ett modererat samtal med Mariah Larsson, om sexualitet, normer och vikten av att våga bryta tabun.

Puma Swede blev vid 23 års ålder blev glamourmodell och flyttade sedan till Los Angeles för att börja arbeta inom porrbranschen. Sedan dess har hon medverkat i över 150 filmer och är idag en av världens mest kända porrskådespelerskor. År 2012 gav den numera 40-åriga Puma Swede ut självbiografin ”Mitt liv som porrstjärna.”. Mariah Larsson är professor i filmvetenskap och forskar om film och sexualitet.


Avsnitt 27: Studentafton med Thomas Erikson

Den 11:e april 2017 gästades Studentafton av författaren och beteendevetaren Thomas Erikson.

Lyssna till en grundlig redogörelse av de fyra beteendetyperna, som beskrevs av bland annat Carl Jung redan för 100 år sedan. Erikson tar oss med på en djupdykning inom det som slarvigt brukar kallas ”dålig kommunikation”, och beskriver vilka tekniker vi kan använda oss av för att kommunicera mer effektivt med andra.

Podden lyssnar du denna gång på via länken HÄR!


Avsnitt 26: Studentafton on the theme ”We Have A Dream”

On the 16th of March 2017 Studentafton had the honor to host three amazing guests for a unique conversation about courage, compassion and human rights. The guests for the evening were Jan Eliasson, Yeonmi Park and Sakdiyah Ma’ruf.

Jan Eliasson is a Swedish diplomat and politician who was the chairman of the UN General Council 2005-2006. Between 2012-2016 he was the Deputy Secretary General of the UN.

Yeonmi Park is a human rights activist and from North Korea. In 2007 Park escaped the country and has since actively informed the public about the living conditions in North Korea and told the story about her escape.

Sakdiyah Ma’ruf is Indonesia’s first female, muslim stand-up comedian. Ma’ruf comes from a conservative, muslim family which has shaped her comedy routines. In 2015, she was awarded the Václav Havel Prize for Creative Dissent for her deeds.

The evening was arranged in collaboration with the photography project We Have A Dream, which is currently exhibited at Lunds konsthall. The project has taken 15 years to complete, and features 114 unique portraits and interviews with people from all over the world. Eliasson, Park and Ma’ruf all participated in the project.

The evening was moderated by Catarina Rolfsdotter-Jansson.


Avsnitt 25: Studentafton till minne av Hans Rosling

Den 14:e februari 2017 arrangerades en Studentafton till minne av Hans Rosling. Under aftonen höll den före detta arbetskollegan Staffan Landin ett anförande i syfte att föra Roslings budskap vidare. Lyssna till Landins personliga erfarenheter som nyanserar bilden av den folkkäre professorn och hjälper oss att minnas hans gärning.

Aftonen inleddes med en filmvisning av dokumentären och personporträttet ”Roslings Värld”. Dokumentären finns att ta del av på Gapminders YouTube-kanal: https://goo.gl/JsSvl7

Hans Rosling var läkare och professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet i Stockholm. 1975 tog han sin läkarexamen vid Uppsala Universitet, och 1997 utnämndes han till professor i internationell hälsa. Rosling blev känd som en älskvärd folkbildare som med sin säregna scenpersonlighet tillgängliggjorde information som gav vanliga människor en djupare förståelse för omvärlden. Under sin tid som lärare medverkade han i utvecklingen av statistiska verktyg som med fokus på bubbeldiagram år 2005 resulterade i grundandet av stiftelsen Gapminder. Gapminder arbetar med att synliggöra statistik och sprida förståelse för utvecklingsfrågor.

Staffan Landin är journalist och arbetar idag som frilansande skribent och föreläsare. Landin var anställd på Gapminder mellan 2007 och 2010. Idag föreläser han med fokus på global utveckling och fattigdomsbekämpning.

Hans Rosling avled i sviterna av cancer den 7:e februari 2017.


Avsnitt 24: Studentafton med Anders Kompass

Den 7:e februari 2017 gästades Studentafton av den före detta FN-ämbetsmannen Anders Kompass.

Lyssna till en afton om mod, solidaritet, medmänsklighet och svek. Under aftonen berättar Kompass i detalj om sina erfarenheter från sin tid inom FN, och reflekterar över en rad olika frågor. Vilken roll har FN som global organisation? Har FN som institution spelat ut sin roll? Vad skulle Dag Hammarskjöld ha att säga om FN idag? Kan FN fortfarande rädda världen?

Moderator var Rosaline Marbinah.

Anders Kompass offentliggjorde 2014 rapporter om sexuella övergrepp mot barn som begåtts av FN-soldater i Centralafrikanska republiken. FN:s svar på avslöjandet var utfrysning och anklagelser om tjänstefel. Kompass valde att lämna FN och är idag verksam inom svenska Utrikesdepartementet som Latinamerikaexpert.


 Avsnitt 23: Studentafton med Fredrik Reinfeldt

Den 15:e december gästades Studentafton av Fredrik Reinfeldt. Under aftonen diskuterar Reinfeldt bakgrunden till den allt mer påtagliga osäkerhet som råder i vår omvärld. Hur samverkar det världsekonomiska läget med storpolitiska händelser som Brexit och 2016 års amerikanska presidentval? Vad får sådana händelser för implikationer för den globala diskursen? Osäkerheten i världen präglas av många orosmoln, men vid sidan av allt detta tycker sig Reinfeldt också kunna skymta en hel del hopp, inte minst på längre sikt.

Moderator var Nina Wadensjö.

2003 valdes Fredrik Reinfeldt till partiledare för Moderaterna och inledde då en framgångsrik period i partiets historia. Han ledde Moderaterna till deras bästa valresultat sedan 1928 i valet 2006 och blev därmed Sveriges statsminister, ett uppdrag som kom att sträcka sig över två mandatperioder. Detta är femte gången Fredrik Reinfeldt gästar Studentafton.


Avsnitt 22: Studentafton med Ida Sjöstedt

Den 4:e maj 2016 gästades Studentafton av den svenska modedesignern Ida Sjöstedt. Aftonen består av ett  samtal om källor till inspiration, konsten att hitta ett unikt kreativt uttryck, och att ständigt röra sig i gränslandet mellan osäkerhet och hybris.

Moderator var av Anitha Schulman.

Ida Sjöstedt startade sitt eget klädmärke 2001. Sjöstedt kombinerar ready-to-wear med haute couture till privata klienter och har bland annat designat prinsessan Sofias brudklänning, och har genom åren vunnit prestigefyllda priser för sin design. Hennes kollektioner är också ett återkommande inslag vid Stockholm fashion week.


Avsnitt 21: Studentafton med Cecilia Malmström

Den 4:e april 2016 gästades Studentafton av EU-kommissionär Cecilia Malmström. Aftonen kretsade kring frågor om EU:s säkerhets-, flykting-, och handelspolitik.

Moderator var Maria Strömvik.


 Avsnitt 20: Studentafton med Lennart Aspegren

Den 17:e februari 2016 gästades Studentafton av juristen och den före detta FN-domaren Lennart Aspegren. Med utgångspunkt i folkmordet i Rwanda behandlades ämnen som sexuell terrorism och kraften i försoning.


Avsnitt 19: Studentafton med överbefälhavare Micael Bydén

Den 8:e februari 2016 gästades Studentafton av Sveriges överbefälhavare Micael Bydén. Hör Bydén beskriva sin bild av vår tids största säkerhetspolitiska utmaningar, hur nedmontering och upprustning av försvar ska tolkas och vad som egentligen krävs av en stark försvarsmakt.


Avsnitt 18: Studentafton with Edward Snowden

On the 4th of February 2016 Edward Snowden gave an interview over live stream at Studentafton. Snowdens shares his thoughts on topics such as mass surveillance and moral courage. As always the last 30 minutes was a Q&A session with the audience.

Moderated by the journalist Andreas Ekström.


Avsnitt 17: Studentafton med Karl-Petter Thorwaldsson

Den 24:e november 2015 gästade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson Studentafton. Under samtalet berättar Thorwaldsson om sin syn på arbetssituationen i Sverige, jämställdhet och flyktingmottagande.

Moderator var Paula Mulinari.


Avsnitt 16: Studentafton om samtalets betydelse med Navid Modiri

Den 17:e november 2015 gästades Studentafton av samtalsaktivisten och artisten Navid Modiri. I ett samtal med sydsvenskans Kristin Nord får vi ta del av Navids tankar som samtalsaktivist. Temat för kvällen var ”Sverige, vi behöver prata med varandra!”, men vad innebär detta i Sverige år 2015?


Avsnitt 15: Studentafton om psykisk ohälsa

Den 14:e oktober 2015 arrangerades en Studentafton om psykisk ohälsa. Medverkade gjorde författaren och teologidoktorn Ann Heberlein, grundaren till informationsprojektet Aldrigensam Charlie Eriksson och psykiatriprofessorn Jonas Eberhard. Ur deras personliga och professionella erfarenheter om psykisk ohälsa diskuterades ämnen såsom stigmatisering och statussökande. Hur vanlig är egentligen den psykiska ohälsan och hur bör man agera som anhörig?

Moderator var Julia Åberg, reporter för SVT Skåne.


 Avsnitt 14: Studentafton med Shirin Ebadi

Den 1:a oktober 2015 gästades Studentaftons av människorättsaktivisten Shirin Ebadi. Aftonen kretsade kring Ebadis erfarenheter, och berörde bland annat hur det är att bli avsatt som domare på grund av att vara kvinna, den eviga kampen för mänskliga rättigheter och att helt utan föraning bli tilldelad Nobels fredspris. Vad Ebadi anser om Islamiska statens frammarsch och hur USA egentligen borde gått till väga efter 9/11 är bara några av de saker detta samtal har att bjuda på.

Samtalet modererades av Alejandro Fuentes, forskare på Raoul Wallenberg Institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt. Översättning från farsi till engelska gjordes av Maryam Moosavi.


Avsnitt 13: Studentafton med Magdalena Andersson

Den 19:e maj 2015 gästades Studentafton av Sveriges finansminister Magdalena Andersson. Hör historien om hur en elitsimmare blev finansminister, Anderssons tävlingsinstinkt och så klart en helt del om ekonomi och politik.

Aftonen modererades av Andreas Ekström.


Avsnitt 12: Studentafton på temat Israel-Palestina-konflikten

Den 12:e maj 2015 gästades Studentafton av PCFF (The Parents Circle-Families Forum). PCFF är en organisation som består av palestinska och israeliska familjer som har förlorat familjemedlemmar i den konflikt som råder mellan Israel och Palestina. Syftet med denna organisation är att uppnå en hållbar och fredlig relation mellan Israel och Palestina. Två medlemmar av PCFF besökte Studentafton; Robi Damelin och Bassam Aramin. Dessa är två av flera medlemmar som trots sorg och motgångar kämpat för att utveckla en dialog mellan Israel och Palestina.

Samtalet berör frågor på temat fred, förståelse och förlåtelse. Vad krävs för en hållbar fredslösning i konflikten mellan Israel och Palestina, med utgångspunkt i sorg och försoning?


Avsnitt 11: Statsministerafton med Stefan Löfven och Kristoffer Triumf

Den 27:e april 2015 gästade statsminister Stefan Löfven Studentafton för ett samtal om allt ifrån visioner och det parlamentariska läget till de kommande åren i regeringsställning.

Samtalet modererades av Kristoffer Triumf.


 Avsnitt 10: Feminism och religion – hur funkar det?

Den 15:e april 2015 gästades Studentafton av Clara Sjöberg, Sarah Delshad och Emilia Melgar Arnheim.

Kan religion bidra till den feministiska debatten? Finns det ett systerskap över religionsgränserna? Vad är skillnaden mellan att vara kristen, judisk och muslimsk feminism? Detta är bara några av de frågor som berördes i samtalet.

Medverkade gjorde Clara Sjöberg – kristen teologistudent vid Lunds universitet och medskapare till ”Systerskap och Religionsmöte”, Sarah Delshad – samhällsdebattör, frilansskribent och grundare till ”Muslimska Feminister”, samt Emilia Melgar Arnheim – judinna, journalist och producent på Sveriges Radio P3.

Samtalet modererades av Maja Tolgraven.


Avsnitt 9: Studentafton with Lawrence Lessig

On the 17th of March 2015 Harvard Law Professor Lawrence Lessig visited Studentafton to lecture about American Governmental corruption.

In addition to corrupt political systems Lessig also spoke devoutly about his biggest inspiration in life, friendship and ”the internet’s own boy”, Aaron Swartz.

The last 30 minutes were, as usual, a Q&A session with the audience.


 Avsnitt 8: Studentafton med Anna Kinberg Batra

Den 4:e mars 2015 gästades Studentafton av Anna Kinberg Batra – Moderaternas nya partiledare.

Samtalet kretsade bland annat kring hennes visioner som partiledare, samt hur hon ser på de kommande åren i opposition.

Samtalet modererades av Jan Wifstrand tillsammans med en studentpanel bestående av Jesper Bokefors, Julia Prage och Adam Leckius.


 Avsnitt 7: Rektorsafton med Torbjörn von Schantz

Den 21:a februari 2015 arrangerade Studentafton en traditionsenlig rektorsafton med Torbjörn von Schantz. Vem är egentligen Lunds universitets nya ansikte, och vilka är hans visioner för universitets framtid?

Samtalet modererades av Sebastian Persson, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer.


Avsnitt 6: Studentafton med Peter Sunde

Den 21:a januari 2015 gästades Studentafton av Peter Sunde.

Peter Sunde är medgrundare och före detta talesperson för Pirate Bay. Aftonen kretsade kring nätaktivism och framtiden för informationsspridning på nätet.

Samtalet modererades av Hanna Fahl.


Avsnitt 5 : Studentafton med Nina Björk

Den 11:e november 2014 gästades Studentafton av författaren och debattören Nina Björk för ett personligt samtal med utgångspunkt i boken Lyckliga i alla sina dagar.

Samtalet modererades av Cecilia Nebel.


Avsnitt 4 : Chefredaktörsafton med Peter Wolodarski, Fredric Karén, Pia Rehnquist och Jan Helin

Den 22:a oktober 2014 gästades Studentafton av Peter Wolodarski från DN, Jan Helin från Aftonbladet, Pia Rehnquist från Sydsvenskan och Fredric Karén från SVD.

Samtalet kretsade kring krisen i dagspressen, supervalåret 2014 och framtidens journalistik.

Moderator av Filip Struwe.


 Avsnitt 3 : Feminism inom akademi, politik och aktivism

Den 7:e oktober 2014 gästades Studentafton av Gudrun Schyman – partiledare för Feministiskt initiativ, Seher Yilmaz – ordförande för Rättviseförmedlingen och Kristin Linderoth – genusvetare vid Lunds universitet.

Samtalet kretsade kring feminism inom akademi, politik och aktivism.


Avsnitt 2: Studentafton med Antje Jackélen

Den 23:e januari 2014 gästades Studentafton av Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén.

I juni 2014 tillträdde sedan Antje sitt nya ämbete och blev därmed Sveriges första kvinnliga ärkebiskop. Hon gästade Studentafton för att tala om sin kommande roll i samhällsdebatten, vilken betydelse kyrkan har i ett allt mer sekulariserat samhälle, samt sina personliga förväntningar på de kommande åren som ärkebiskop.

Samtalet modererades av Lisa Kirsebom.


 Avsnitt 1: Studentafton med Martin Schibbye och Johan Persson

 

Den 7:e oktober 2013 gästade Martin Schibbye och Johan Persson Studentafton.


Sommaren 2011 reste Schibbye och Persson till Etiopien med mål att granska jakten på olja i den konfliktfyllda regionen Ogaden. Deras tillvaro sattes på spel när de blev tillfångatagna av etiopiska soldater för att ha korsat gränsen från Somalia utan tillstånd. Detta blev starten på deras 438 dagar i Kalityfängelset i Etiopien. De gästade Studentafton för att berätta om tiden i fångenskap och för att ge sin syn på pressfrihetens roll i demokratin.


 

Oberoende forum för samtal och debatt sedan 1905