NyheterKalendariumPodcastKontakt

Om olja, ansvar och framtida utmaningar – Studentafton med Ian Lundin

19:00
Banner-bild till aftonenBanner-bild till aftonen
Default-bild från gammal studentafton
Evenemangsbeskrivning

Tisdagen den 13 maj klockan 1900 (..) gästas Studentafton av den svenska ingenjören och företagsledaren Ian Lundin. Entreprenören och företagaren Adolf H.Lundin startade den grupp av företag som i dag utgör Lundinsfären. Historien om familjeföretaget började år 1976 i samband med gasupptäckter utan Qatar. I Lundinsfären ingår drygt 10 företag runt om i världen, som förutom olja även hanterar koppar, zink, nickel, guld, diamanter och solenergi och är under allmän strategisk vägledning av bröderna Ian och Lukas Lundin. Med bakgrund av en ingenjörsutbilning med inriktning på petroleum började Ian 1984 arbeta som borringenjör vid International Petroleum Corporation (IPC), föregångaren till det som idag är Lundin Petroleum AB – ett av Europas ledande oberoende oljebolag. Från 1998 fram till 2002 var han VD för företaget. Idag är Ian styrelseordförande i både Lundin Petroleum AB och Etrion Corporation, samt styrelseledamot i Bukowskis Auktioner AB. På senare år har deras företag debatterats, kritiserats och hyllats i media.

Den 13 maj kl. 19:00 (..) i Lunds Stadshall gästar Ian Lundin Studentafton för ett samtal kring sitt företagande och sin roll i näringslivet. Moderator för aftonen är den mångfacetterade journalisten Erik Blix som idag bland annat frekvent hörs i Sveriges Radios program P4 Morgon och P1-programmet Public Service.

Biljetter finns att köpa på Studentinfo, AF-borgen, från och med 25/4 kl 10.00 och på www.biljett.studentlund.se.  50 SEK för medlemmar i Studentlund 70 SEK för övriga. Gratis i dörren för studenter i mån av plats.

Varmt välkomna önskar Studentaftonutskottet!

Slutsålt
Slutsålt
Evenemangsinfo
När
kl.
19:00
(..)
kl.
20:00
Var
Stadshallen
Visa/dölj extra lokalinfo
lokal
Lunds Stadshall
Adress
Stortorget 9, 222 23 Lund
Vägbeskrivning
Google Maps

Gästas av
Ian Lundin
Modereras av
Erik Blix
Arrangeras tillsammans med
Endast Studentafton
BiljettEr
Länk ↗
Biljettpris
50kr för Studentlund-medlemmar, 70kr för övriga
Uppdateringar

Nyheter om denna studentafton

Inga nyheter om denna afton hittades. Läs alla våra nyheter här.
Ta del av aftonen i efterhand

Missade du aftonen?

Vissa studentaftnar går att ta del av även i efterhand! Detta i form av podcastavsnitt, Youtube-videor och/eller referat från aftonen. Ta del av dessa media nedan!

Titta även in bilden/bilderna från aftonen härintill.

Mycket nöje!

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton
Podcast
Tyvärr finns inget podcastavsnitt tillgängligt från denna studentafton.
Youtube
Nedan finner du en videoinspelning från denna studentafton! Se den här eller
direkt på Youtube
!
Tyvärr finns ingen publicerad videoinspelning från denna studentafton.
Referat
Nedan finner du ett referat skrivet till denna studentafton.
Studentaftons logotyp
Referat
Publicerat:
2014-05-14
2022-04-23
*
Om olja, ansvar och framtida utmaningar- studentafton med Ian Lundin

Studentafton tisdag 13 maj 2014

Bara ett fåtal dagar innan det att Lund ska fyllas av årets karneval besöker Ian Lundin Studentafton, under att av sina få Sverigebesök. Några minuter över sju kliver han på stadshallens scen tillsammans med kvällens moderator, Erik Blix – känd som programledare för ett flertal program på Sveriges Radio.

”Det började med min far, Adolf Lundin, och hans pojkdrömmar om Amerika”- Ian Lundin beskriver inledningsvis hur familjebolaget föddes ur faderns intresse för amerikanska oljemagnater och drömmar om att bli oljeingenjör.  ”Min far hade en sån passion och var alltid produktiv. När man var omkring om honom kände man sig alltid glad, allt var så positivt.” Ian talar om Adolfs drivkraft att leta efter olja som tillslut gjorde honom till en fristående oljeentreprenör 1971.

För Ians egen del fanns det aldrig riktigt någon alternativ väg i yrkeslivet. Adolf ville gärna inkludera sönerna i sitt bolag och menade att Ians jobbdrömmar, från marinbiolog till detektiv, alla kunde få utlopp inom familjeföretaget. Under en middag på franska rivieran när Ian och hans bror inte ens nått tonåren ställde pappan frågan rakt ut ”Nu har ni tio minuter på er att bestämma vem av er som ska syssla med olja och vem ska ägna sig åt gruvdrift”. Ian och Lukas som vid den åldern tyckte att tio minuter var väldigt lång tid satt tysta tills Lukas snabbt flikade in innan pappan kom tillbaka ”Du får ta olja”, och på den vägen blev det.  På samma sätt som Adolf argumenterade för att oljeindustrin rymmer plats åt alla argumenterar idag Ian själv om oljebranschens vidd. ”Det är något alla studenter borde tänka på, för det finns så mycket bra jobba inom oljeindustrin”. Han vill sudda bort den smutsiga stämpel branschen fått och belysa en framtid med stor utvecklingspotential.

IMG_2980

Då samtalet når de moraliska och etiska kontroverser verksamheten kopplats till betonar Ian att deras affärsidé alltid varit att hitta olja – och att man måste borra där oljan finns. ”Helst hade vi borrat här, men i Sverige finns ingen olja”. Att ha en dialog med regeringen när det gäller att gå in i politiskt besvärliga områden är viktigt enligt Ian, som tror att man därigenom kan påverka landet på ett bra sätt; ”Där det bara finns isolering och sanktioner finns det ingen chans att det kan bli bättre, men man måste föra en dialog även med de värsta regeringarna i världen. När vi går in i ett land checkar vi först om det finns några sanktioner, något emot att vi går in i det och om det finns någon negativ påverkan av befolkningen. Vi går inte in utan stöd från befolkningen.” Genom stora investeringar i landet, vägbyggen och anställningar gynnas befolkningen av företagets närvaro hävdar Lundin.

När moderatorn frågar om Ian har ett liv utanför oljebranschen verkar han till och med själv osäker; ”Jag vet inte vad jag gör men dagarna går snabbt. När man varit med i den här industrin kan kan inte bli upphetsade av sådana smågrejer som golf. Precis som min far sa om sig själv, så har jag olja i ådrorna. Det är något man blir absorberad av, det är ett så fascinerande ämne”.

Redan från början är det en mycket interaktiv afton där Erik Blix uppmanar publiken att ställa frågor och avbryta samtalet. I rollen som moderator fungerar Blix såväl som medlare som utvecklare av dialogen mellan Ian och publiken. Framför allt märks det av under kvällens sista halvtimme av publikfrågor, vissa från studenter intresserade av entreprenörsskap och karriär, vissa från en och annan aktieägare. Frågorna blir ofta tre istället för en och liknar mer diskussioner, med fokus på kommande utmaningar och oljebranschens utveckling.

Tyvärr finns inget referat tillgängligt för denna studentafton.