NyheterKalendariumPodcastKontakt
AvSNITT
77

Horace Engdahl och Liv Strömquist

Podcastavsnitt

Inspelning från studentafton
2022-02-09
1:30:18
Horace Engdahl och Liv Strömquist – en bildningsresa
Ep
77
Horace Engdahl och Liv Strömquist – en bildningsresa
1:30:18
Avsnittsbeskrivning

Vad är bildning? Frågan har diskuterats sedan begynnelsen och svaret har dröjt ungefär lika länge.

Hösten 2015 begav sig två av Sveriges mest tongivande kulturpersonligheter, serieskaparen Liv Strömquist och akademiledamoten Horace Engdahl, sig ut på en klassisk bildningsresa genom Europa för att ta sig an frågan om bildning. De diskuterade och funderade, deras samtal filmades och det blev en TV-serie i sex avsnitt. Resandet återupptogs våren 2017, vilket resulterade i en andra programserie, som sändes samma år.

Den 9 februari beger sig duon till Studentafton för att göra ungefär samma sak. De kommer diskutera frågor som: Är bildning och kunskap samma sak? Har det klassiska bildningsidealet någon betydelse i det moderna samhället? Är bildning en klassfråga, förbehållen borgerligheten och har dess betydelse minskat i informationsflödets tid?

Horace Engdahl är en av Sveriges tyngsta kulturpersonligheter. Sedan 1970-talet har han varit redaktör och skribent, bland annat för kulturskiften Kris och DN:s kulturredaktion. Han är litteraturvetare, författare till ett 15-tal böcker och sitter sedan 1997 i Svenska Akademien. Liv Strömquist är serieskapare och konstnär, för många en feministisk förebild och igenkänd från podden “En varg söker sin podd” och “Stormens utveckling” där hon tillsammans med andra kulturpersonligheter talar om samtiden.

Aftonen ägde rum i Universitetsaulan i Lund den 9 februari 2022.

Tack till Studentaftons sponsorer – Broder Jakobs Stenugnsbageri, Tehuset java, Pretty flowers och Grand hotel i Lund.

Du kanske är intresserad av...

Fler podcastavsnitt

Gillade du detta avsnitt? Lyssna då även till våra andra avsnitt! Här ett slumpmässigt urval av samtliga avsnitt.