NyheterKalendariumPodcastKontakt
Publicerat:
*

Studentafton gästades av Johan Persson och Martin Schibbye

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton

Johan Persson och Martin Schibbye entrar scenen efter en kort presentation av Studentaftons förman Casper Törnblom. Martin i mörk kavaj, vit skjorta och mörka jeans, Johan i blåa jeans och svart piké.

–      Vi är här för att vi skulle gör ett reportage som gick åt helvete, säger Martin.

De berättar kort om vilka de är, vad de har gjort och sedan bjuder de upp kvällens moderator, Per Svensson från Sydsvenskan, upp på scen. Per börjar med att fråga om vad de båda tänker om att Hennes och Mauritz nu ska bygga fabriker i landet som hållit dem fångna i 14 månader. Johan tar ordet och säger att det är klart att man självklart ska kunna göra affärer med sådana länder men att det då är nödvändigt för företagen att ha koll på situationen i landet. Just den åsikten framför de båda flera gånger under kvällen.

–      Visst, bygg fabriker i landet men lär er då namnen på våra kollegor som sitter i Kality. Ta upp de namnen när ni pratar med regimen. Deras enda brott är att de älskar journalistiken och sitt land.

Studentafton

Per Svensson är intresserad av det journalistiska drivet och frågar vad som drivit de båda att göra den typ av reportage de gör, är det spänningen som lockar? Kicken? Johan svarar:

–      Självklart tycker jag om att vara först på ställen, annars skulle jag fota bröllop i Sverige, men det är inte bara det som driver mig. Hade jag varit en adrenalin-junkie hade jag hoppat bungeejump.

–      Det man går i gång på är att hitta människor med unika berättelser, säger Martin.

Samtalet går in på den utsatta situationen för journalister som arbetar i konfliktzoner. Per Svensson frågar om varför det är så få journalister i Syrien och de båda pratar om att det dels är ”jävligt farligt” och att det är en ekonomisk aspekt. Det är dyrt att anlita livvakter och garantera säkerheten.

Trots de tunga ämnen som diskuteras under kvällen skrattas det mycket i AF-borgens Stora sal. Martin river ner stora skrattsalvor med anekdoter om hur han jävlades med Johan under tiden i fångenskap. Johan var ofta frustrerad över att inte kunna fota och Martin brukade retas genom att peka ut bra bilder som inte gick att plåta. ”Kolla där Johan, kolla ljuset, vilken bild.”

IMG_1402

SE AFTONEN I SIN HELHET PÅ SVTPLAY!

* Detta referat är överfört från Studentaftons förra hemsida. Publiceringsdatumet ovan avser därmed det ursprungliga publiceringsdatumet. Nyheten publicerades på denna hemsida
2022-04-23
.
Inspelning från aftonen

Poddavsnitt från denna studentafton