NyheterKalendariumPodcastKontakt
Publicerat:
*

Puma Swede gästade Studentafton

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton

”Jag borde vara världens största feministiska förebild, jag tjänar ju mer än alla män i branschen”

Det är en varm vårkväll i Lund och i stolarna i konsertsalen i Lunds Stadshall har ett blandat klientel av åskådare slagit sig ned inför kvällens besök av porrstjärnan Puma Swede. Samtalet mellan henne och moderatorn Mariah Larsson, som forskar om film och sexualitet, inleds med en tillbakablick över Pumas uppväxt och vägen från Huddinge till Los Angeles. Som ung beskriver Puma sig som ”en nördig hästtjej som inte brydde sig om killar”, ifall någon hade sagt till henne att hon om 20 år skulle vara en porrskådespelerska i USA hade hon aldrig kunnat tro dem. Efter att ha blivit tillfrågad om att bli glamourmodell när hon festade på Stureplan kom hon snabbt i kontakt med fotografen Bingo Rimér, som hon började arbeta med. Snart befann hon sig i Los Angeles där branschen var större, och det dröjde inte länge innan hon började testa att medverka i porrfilmer av olika slag – ”sen blommade Puma Swede ut”, som hon själv beskriver det. Hon skapade sig succesivt ett namn i branschen, och med det kom både fördelar och nackdelar. Hon berättar om när hennes familj först fick reda på vad det var hon faktiskt arbeta med på andra sidan Atlanten. Hennes mamma trodde att hon ”blev utnyttjad av pimpar”, och det gemensamma familjemöte de hade efter uppdagandet om hennes yrke beskriver Puma som jobbigt. Däremot har hon aldrig ångrat något, säger hon, ”mer än att jag inte började tidigare, haha”.

Dialogen med porrstjärnan Puma Swede fortsätter utifrån statistik om svenskars porrkonsumtion som moderatorn Mariah Larsson funnit, i vilken hon bl.a. anger att sökordet ”MILF”, som är den kategori som Puma verkar inom, utgör en av toppsökningarna i svenska hushåll. När Mariah lyfter att svenskar kollar på porr längre än genomsnittet i världen svarar Puma att ”det är säkert för att det är så kallt här”. Puma berättar att hon ofta gör så kallade ”camshows”, livesända privatshower, i vilka hon ofta får i uppgift av den som beställt att agera utifrån olika roller – ofta med anspelning på moderskap av något slag. Moderatorn lyfter i samband med detta att hon får intrycket av att det är mycket entreprenörskap i porren, vilket Puma nickar instämmande till. Hon berättar att hon som skådespelerska formar ett varumärke som hon måste vårda långsiktigt, detta eftersom att man enligt henne inte kan lämna branschen efter att man väl tagit sig in i det, då har man ”stängt dörrarna”. På grund av detta försöker hon maximera sina möjliga intäkter på olika sätt, bland annat säljer hon sina använda underkläder på budgivning, dansar, gör camshows och spelar in filmer. Hon har dessutom egna underkläders- och sexleksaksmärken, och planerar att lansera sitt eget kaffe.

Puma Swede ger publiken en inblick i en tabubelagd bransch med historier om livet som skådespelerska.  Bland annat berättar hon humoristiskt om vad som kallas för ”Porrens Oscarsgala”,  i vilken hon flera gånger blivit nominerad men aldrig fått pris: ”Jag är porrens Leonardo DiCaprio, ofta nominerad men vinner aldrig”.  Hon berättar även om hur hon har ”firmafester” med de övriga skådespelarna hon arbetar med och om hur det likt på andra arbetsplatser kan bli dispyter och avundsjuka angående löner och uppdrag. Gällande just lönerna i branschen utvecklar hon att ”Jag borde vara världens största feministiska förebild, jag tjänar ju mer än alla män i branschen”. På frågan huruvida det är flest tjejer eller killar som vill bli porrstjärnor svarar hon att hon nästan uteslutande får mail från tjejer som vill bli porrstjärnor, medan hon av killar oftast får mail av  ”femtonåringar som vill att jag ska ta deras oskuld”.

Allmänhetens kunskap om porr och förhållandet mellan film och verklighet blir ett fortsatt ämne för kvällen. Puma Swede berättar att hon gärna hade velat arbeta med sexualupplysning och åka ut på skolor för att informera och prata med ungdomar om sex, porr och skillnaden emellan. Hon tror att det hade varit bra ifall sexualundervisningen fokuserade mer på detta, och menar att man inom utbildningen i dag inte förstår att man redan som ung enkelt har tillgång till porr via telefoner och annat och snabbt och enkelt skaffar sig en felaktig uppfattning om sex utifrån det. Hon berättar om killar som blivit förvånade när tjejer haft könshår, och hur killar som i osäkerhet över sin snoppstorlek skickar bilder till henne för att hon ”ska avgöra ifall de är normalstora”. Faktum är att hon efter en förfrågan var och föreläste på en gymnasieskola i Stockholm om just skillnaderna mellan porr och sex i verkligheten, men att reaktionerna då blev väldigt stora. Efter hennes besök blev bl.a. läraren som bjudit in henne utfryst, och flera föräldrar hade hört av sig till rektorn. ”Jag tror att jag hade gjort nytta på skolorna, men folk vill inte ha mig där”, säger hon. ”Det finns väl inget bättre än att någon som arbetar inom branschen kommer ut och pratar om den?”

Under aftonens sedvanliga frågestund dyker den till synes oundvikliga frågan om yrkets kompabilitet med ett privatliv upp – ”Hur är det att ha en relation när man arbetar som porrstjärna?” Som svar anger Puma att hon haft både relationer där partnern också varit verksam i branschen, och likt nu relationer där partner inte är det, men att man inte kan säga så mycket om relationerna utifrån det. Hon har haft avundsjuk och kontrollerande porrskådespelarpojkvän samtidigt som hennes pojkvän nu, som alltså inte verkar inom branschen, är väldigt förstående och redan när de träffades sa att han visste vad hon gör. Hon beskriver att han frågar hur jobbet var när hon kommer hem, men att de sen inte pratar mer om det, och hon tror att det krävs en viss typ av person för att klara av att leva i en kärleksrelation med en porrstjärna.  ”Hans mamma är okej med vad jag gör också. Hon följer mig på Instagram och tycker att det är mycket tuttar ibland, men annars är det okej”.

Aftonen är även tillgänglig som podcast nedan.

* Detta referat är överfört från Studentaftons förra hemsida. Publiceringsdatumet ovan avser därmed det ursprungliga publiceringsdatumet. Nyheten publicerades på denna hemsida
2022-04-23
.
Inspelning från aftonen

Poddavsnitt från denna studentafton