NyheterKalendariumPodcastKontakt
Publicerat:
*

Studentafton med meteorologen Nils “Väder-Nils” Holmqvist

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton

Den 12:e april gästades Studentafton av meteorologen Nils “Väder-Nils” Holmqvist. Aftonen inleddes med ett eget anförande från Nils Holmqvist, där personliga anekdoter blandas med fakta om väderfenomen. Därefter följer ett samtal med Ludvig Olsson från Lundaspexarna, där allt från god stämning i morgonstudion, till den skånska dialekten diskuterades. Aftonen avslutades som vanligt med frågor från publiken. Nils Holmqvist har sedan 2013 arbetat som meteorolog på SVT, och kallas ibland bara för “Väder-Nils”. Han har studerat vid både Lunds och Köpenhamns universitet.

Det är en varm kväll i mitten av april, 12 april för att vara mer exakt. Vädret har likt temat för kvällen gått från ”halvklart till heltklart”. Nils Holmqvist kommer upp på scenen till stora applåder. Han börjar med att berätta och visa hur det gick till när han blev inbjuden till Studentafton. Hur han först kände en lätt skräckblandad förtjusning över att höra om tidigare gäster, men ändå tackade ja. Så börjar han sin historia om hur han valde att bli meteorolog. Den tar sin början 1988, Trelleborg, midsommar. Det var varmt, men lite kvalmigt, några moln på himlen. Sen kom några åskknallar, och det blev att packa ihop midsommarfirandet och vänta på att det skulle ljusna. Till slut gjorde det också, och en bild på en glad liten barn-Nils togs, som Holmqvist nu visar upp för publiken. Han berättar hur denna händelse gjorde starkt intryck på honom, och att det kanske var här den inre meteorologen väcktes till liv. Därefter följer en pedagogisk genomgång av åska och hagel, blandat med en och annat anekdot som lockar publiken till skratt. Publiken får lära sig om både positiva och negativa blixtar, och rekordskapande hagel. Nils Holmqvist berättar om sitt första väderminne som han faktiskt minns. Det handlar om cumulus humilis, det klassiska lilla stackmolnet. Med stor entusiasm berättar han om cumulus-molnen. Humilis, mediocris, congestus, och ger publiken dess vanliga signalement. Hans anförande blandar meteorologiska fakta med sin egen resa mot meteorologin. Hur både stormen Gudrun och mamma Boel fick honom att vilja bli meteorologi.  

Hur uppstår lågtryck? Holmqvist kör en crash-course i denna viktiga väderaspekt. ”Ångrar ni att ni kom hit nu?” Publikens skattar lätt. På skärmen syns en atmosfär i genomskärning. Holmqvist berättar om hur lågtrycket uppstår. Lågtryck, högtryck, jetströmmar. Sen kommer högtrycket in med ett åskväder, som förde med sig både blixtar och Nils stora kärlek Julia. Han läser högt ur sin bok ”Himlen är vackrast med lagom mycket moln”, och publiken skrattar med i den anekdoten, och han får även en liten applåd när han läst klart.

Efter denna åsknatt var det dags för Holmqvist att börja jobba. Till slut fick han jobb på SVT, även om att hamna på TV aldrig var ett mål. Han berättar att han trivs på sin arbetsplats, med mixen av människor. Via en artikel i Aftonbladet blev han kontaktad av ett bokförlag. Ville han skriva en bok? Holmqvist tackade ja, och genom att läsa inledningen till denna förklarar han hur han vill att även andra ska förstå det här med väder. Hur han vill att andra både ska förstå och uppskatta vädret.

Ludvig Olsson kommer upp på scen, och leder in samtalet på hur en vanlig dag på jobbet är. Nils berättar om tidiga morgnar på TV-huset, när klockan ringer 3 på morgonen, men att energin i tv-huset är härlig. Det blir ett samtal om allt möjligt, om skånska, om meteorologer som idoler, hur man söker till SVT med väderaudition. Skratten fortsätter att ljuda med jämna mellanrum.

Avslutningsvis kommer frågestunden med frågor från publiken, där Nils Holmqvist får svara på allt från hur man kombinerar att ha tatueringar med att vara sedd som en svärsmorsdröm, till vad som egentligen sägs när kamerorna fortfarande rullar men sändningen är över.

Aftonen är även tillgänglig som podcast nedan.

* Detta referat är överfört från Studentaftons förra hemsida. Publiceringsdatumet ovan avser därmed det ursprungliga publiceringsdatumet. Nyheten publicerades på denna hemsida
2022-04-23
.
Inspelning från aftonen

Poddavsnitt från denna studentafton