NyheterKalendariumPodcastKontakt
Publicerat:
*

The Oral History of Februaripodden med Ola Söderholm och Jonatan Unge

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton

Det är med kraftiga applåder som Ola Söderholm och Jonatan Unge tillsammans med moderator Adam Svanell intar scenen i AF-Borgens största sal, det är en stor uppslutning trots att stormen Knud står för dörren. Aftonen till ära ska de avhandla historien bakom den mytomspunna podcasten Februaripodden som enbart gavs ut i tretton avsnitt med varierande frekvens.

Februaripodden presenteras som en psykomarxistisk könshumoressäpodd som relativt planlöst utforskar intima frågor och relationen mellan två vänner. Under aftonens början beskrivs dynamiken mellan de två kompanjonerna och hur de tillsammans formade samtal som kom att engagera en bred skara av lyssnare. Söderholm återger hur planeringen inför inspelningen generellt börjar med att han tar sig igenom en bok om exempelvis skillnader i sexualundervisningen mellan Öst- och Västtyskland för att sedan tillsammans med Unge och hans personliga anknytningar till ämnet skapa en brygga mellan källmaterial och erfarenhet. Inte sällan når dessa samtal en absurd humornivå vilket även denna afton lockar skratt från publiken.

Namnet Februaripodden hämtar sin stilistiska inspiration från namnkunniga fenomen som Röd Oktober och Majrevolutionen och när podcastens tillkomst kommer på tal går historierna isär. Tillslut landar de i att det huvudsakliga temat kopplat till sexualitet och känslor härstammar från böcker av Sven Lindqvist och Angus McLaren som behandlar manliga tillkortakommanden, vilka engagerade de båda. När de tillfrågas huruvida de efter sitt gedigna arbete på området kan dra några slutsatser gällande en impotensepidemi talar Söderholm om en prestationskultur och stress över sexuell identitet, han påstår att vi är borttappade i senmoderniteten.

Moderator Svanell intresserar sig sedan för Februaripoddens spridning utanför podcastsfären. De båda upphovspersonerna berättar då om en dåtida möjlighet att skriva en teaterpjäs baserad på podcasten för Stockholm Stadsteaters räkning. Söderholm förtäljer hur han lite lojt bearbetat ett podcastmanus till en koncepttext som utan korrekturläsning från Unges sida skickats till Stockholm. Varken teatern eller duon har sedan dess hörts av och Söderholm känner sig tillräckligt generad för att inte fakturera för arbetet.

Ett flertal gånger under aftonen diskuteras förhållandet Söderholm och Unge har med sina lyssnare och hur podcastens intima natur tillåter lyssnaren att komma väldigt nära inpå. Unge säger sig vara väl bekant med den familjära känsla som byggs upp genom den enkelriktade konversationen som förs i en podcast, så mycket att han drömmer om att en dag vara en fluga på väggen under inspelningen av The H.P Lovecraft Literary Podcast med Chad Fifer och Christopher Lackey.

Det undgår få att nya avsnitt av Februaripodden är efterfrågade. Däremot förklarar duon att de helt enkelt känner sig klara med ämnet och dess format men utesluter inte framtida projekt som hämtar inspiration från den tidlösa podcasten som drog fullt hus i Stora Salen.

Under den traditionella frågestunden möts panelen av en spridd skur tankeställare från ett flertal modiga åhörare.

En deltagare undrar om duon, som diskuterar alla dessa högst personliga ämnen, har sett varandra nakna. Efter en stunds betänketid drar de slutsatsen att de har varit som naknast iklädda  badkläder, även det intressant då Unge menar att han då insett att Söderholm är ”tjockare än förväntat”.

Frågan huruvida modern impotens, självförvållad eller ej, manifesterar sig inom politiska arenor som exempelvis incel-forum och alternativhögern leder Söderholm till att återkoppla till sin teori om hur den moderna generationen upplever sig borttappade i senmoderniteten. Han menar vidare hur pressen på den individuella personen leder till ett trygghetssökande i normer och förebilder med idéer som en sexuell fördelningspolitik. Med en slagkraftig retorik agerar dessa sedan ledstjärnor för vilsna individer.

Aftonen avslutas i sedvanlig ordning med att panelen redogör för vem som skulle vara deras drömgäst till Studentafton. Jonatan Unge är tydlig sin affektion och ovannämnda Chad Fifer och Christopher Lackey. Ola Söderholm önskar sedan den norska författaren Karl Ove Knausgård och Adam Svanell drar till med USAs sittande president, Donald Trump.

Aftonen är även tillgänglig som podcast nedan.

* Detta referat är överfört från Studentaftons förra hemsida. Publiceringsdatumet ovan avser därmed det ursprungliga publiceringsdatumet. Nyheten publicerades på denna hemsida
2022-04-23
.
Inspelning från aftonen

Poddavsnitt från denna studentafton

EP
40
The Oral History of Februaripodden med Ola Söderholm och Jonathan Unge
1:30:28
1:30:28
The Oral History of Februaripodden med Ola Söderholm och Jonathan Unge