NyheterKalendariumPodcastKontakt

Feminism inom akademi, aktivism och politik

19:00
Banner-bild till aftonenBanner-bild till aftonen
Default-bild från gammal studentafton
Evenemangsbeskrivning

Feminism inom akademi, aktivism och politik. Så lyder rubriken för höstens första Studentafton där Kristin Linderoth (genusvetare vid (Lunds universitet), Seher Yilmaz (ordförande för Rättviseförmedlingen) och Gudrun Schyman (partiledare för Feministiskt initiativ) möts för ett mångbottnat samtal med avstamp i tre viktiga ben inom den feministiska rörelsen.

2014 har varit ett historiskt år för feminismen – ett feministiskt parti har för första gången tagit sig in i ett parlament, nått stora framgångar i kommun- och landstingsval samt satt feminismen högt upp på den politiska agendan. Feminismen är idag en mångbottnad rörelse, full av olika riktningar och perspektiv, där kampen förs på många olika arenor. Studentafton vill ta sig an frågan genom att bjuda in representater från tre av de viktigaste benen inom feminismen: akademin, politiken och aktivismen.

Var står vi idag, och vart är vi på väg?

Aftonen hålls den 7 oktober klockan 19:00 (..) i Universitetsaulan.

Denna afton är slutsåld men 20 st fribiljetter kommer släppas i dörren 18.30 (för medlemmar i Studentlund). Håll även utkik efter tävlingar och extrasläpp av biljetter, på aftonens facebookevent.

Varmt välkomna önskar Studentaftonutskottet!

Slutsålt
Slutsålt
Evenemangsinfo
När
kl.
19:00
(..)
kl.
20:30
Var
Universitetsaulan
Visa/dölj extra lokalinfo
lokal
Universitetshusets aula
Adress
Paradisgatan 2, 223 50 Lund
Vägbeskrivning
Google Maps

Gå in i huvudentrén från Lundagård så hamnar du i atrium. Aulan finner du rakt fram genom atrium uppför trappan i mitten.

Gästas av
Kristin Linderoth, Seher Yilmaz och Gudrun Schyman
Modereras av
Johanna Palmström
Arrangeras tillsammans med
Endast Studentafton
BiljettEr
Länk ↗
Biljettpris
70 SEK för Studentlund-medlemmar, 100 SEK för övriga, gratis i dörren för studenter i mån av plats
Uppdateringar

Nyheter om denna studentafton

Inga nyheter om denna afton hittades. Läs alla våra nyheter här.
Ta del av aftonen i efterhand

Missade du aftonen?

Vissa studentaftnar går att ta del av även i efterhand! Detta i form av podcastavsnitt, Youtube-videor och/eller referat från aftonen. Ta del av dessa media nedan!

Titta även in bilden/bilderna från aftonen härintill.

Mycket nöje!

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton
Podcast
EP
3
Feminism inom akademi, aktivism och politik
1:17:52
Tyvärr finns inget podcastavsnitt tillgängligt från denna studentafton.
1:17:52
Feminism inom akademi, aktivism och politik
Youtube
Nedan finner du en videoinspelning från denna studentafton! Se den här eller
direkt på Youtube
!
Tyvärr finns ingen publicerad videoinspelning från denna studentafton.
Referat
Nedan finner du ett referat skrivet till denna studentafton.
Studentaftons logotyp
Referat
Publicerat:
2014-10-08
2022-04-23
*
I politiken, aktivismen och akademien – en studentafton om dagens feminism

Studentafton med Gudrun Schyman, Kristin Linderoth och Seher Yilmaz

7 oktober 2014

Temat för höstterminens första afton är högaktuellt och har fyllt universitetsaulans alla stolar och bänkrader. Det var över ett år sedan Gudrun Schyman gästade Studentafton sist, då i sällskap av Kakan Hermansson och Nour El Refai. Ikväll är hon tillbaka i Lund för att åter prata om feminism – denna gång tillsammans med Kristin Linderoth och Seher Yilmaz.

Tillsammans med kvällens moderator Johanna Palmström kliver gästtrion upp på scenen och intar sina platser. I den röda skinnsoffan sitter nu representanter för tre av feminismens grundpelare; Gudrun som politisk talesman för Feministiskt initiativ representerar politiken, Kristin som är genusforskare vid Lunds universitet representerar akademien och Rättviseförmedlingens ordförande Seher representerar aktivismen.

Kvällens första fråga faller sig därför naturligt – vilken del av feminismen saknas på scenen? Det fackliga benet fattas, tycker Kristin och fortsätter; ”Det känns  som ett ben man ofta glömmer, den fackliga feminismen har lite en annan karaktär (…) och använder sig inte av de begrepp man förväntar sig att feminism ska göra”.  Seher hade gärna sett att den antirasistiska feminismen representerats medan Gudrun vill betona folkbildningens vikt i frågan, som hon menar varit en bärande tanke inom feminismen sedan början.

Moderatorn för samtalet vidare till feminismens motståndare, vilka de är och var de finns. ”Det huvudsakliga hotet är snarare de opersonliga krafterna vi inte ser som tjänar stora pengar på att människor delas upp i grupper. Feminismens fiende är ekonomisk ojämlikhet i ett samhälle som slits isär – och det upprättas av folk med intresse inom det systemet där feminismen inte kan frodas” svarar Kristin. Gudrun håller med och menar att feminismens fiender finns överallt och att kvinnohat är ett resultat av rationalitet lika lite som rasismen är det; ”Det handlar inte om individuella tillkortakommande utan om strukturer och djupare liggande idéer och okunskap”.

femafton2_7okt14

Gällande dagens feminism och dess utmaningar beskriver Gudrun sin vision om att utveckla den nuvarande synen av vad politik är; ”Politik är mer komplext än vad som målas upp idag”. Seher håller med och tillägger;  ”Vi behöver inte vara överens. I många sammanhang mår vi bra av att erkänna att vi inte håller med varandra. Det är viktigt att vi erkänner att de är så”. Att dela upp feminismen i olika undergrupper hävdar Seher är ointressant och menar att det är just den diskussionen inom feminismen som skapar dess bredd, det ska finnas mer än ett sätt att vara feminist på.

Samtalet når feminism inom akademien och överrepresentationen av män högt upp i universiteten. ”Varje rum ska spegla samhället så som det ser ut. Alla ska ha en naturlig plats i alla rum” argumenterar Seher. Hon talar om farligheten i att inte tänka steget längre, vikten av att lyfta olika typer av förebilder och att bryta det invanda mönstret. ”Alla rum ska vara tillgängliga  för alla människor” avslutar Seher.

Publiken får ställa sina frågor och kvällens intensiva samtal börjar gå mot sitt slut. För en stund var det ständigt pågående samtalet om feminism centrerat till Studentaftons scen. De nittio minuterna har varit fyllda med allt från genusforskningens betydelse till vad en feministisk regering innebär såväl som strategitips för att bemöta argument. Nu lämnar det feministiska samtalet universitetsaulan för att återgå till sin plats vid köksbord, på fikaraster, i politiska debatter, statsministertal och tidningsartiklar – kanske med en lite djupare förankring hos kvällens gäster och publik än tidigare.

Tyvärr finns inget referat tillgängligt för denna studentafton.