NyheterKalendariumPodcastKontakt

Peter Sunde – Nätaktivism | immateriella rättigheter | framtiden

19:00
Banner-bild till aftonenBanner-bild till aftonen
Default-bild från gammal studentafton
Evenemangsbeskrivning

Nästa gäst till Studentafton är The Pirate Bays medgrundare och även tidigare talesperson Peter Sunde. Nyligen släpptes Sunde från anstalten Västervik Norra efter att ha avtjänat sin dom gällande upphovsrättsbrott. Den 21 januari besöker Sunde Studentafton för ett samtal om nätaktivism, immateriella rättigheter och samhällsbrister.

Innan Sundes dom hade han planer på att ställa upp i det finska EU-valet för att representera det finska Piratpartiet. Dessutom utsåg det Europeiska Piratpartiet Peter Sunde och Amelia Andersdotter (från svenska piratpartiet) till kandidater för ordförandeskapet i EU-kommissionen. Peter Sunde är också grundare av företaget Flattr, meddelandeappen Heml.is och VPN-tjänsten IPREDator. Han fortsätter även att vara politiskt aktiv och har tidigare engagerat sig i WikiLeaks.

Aftonen hålls den 21:a janurari klockan 19:00 (..) i Stora Salen, AF-borgen. De sista 30 minuterna är, som alltid, vigda åt frågor från publiken. Moderator för kvällen kommer vara journalisten och programledaren Hanna Fahl.

Biljetter finns att köpa på:
www.biljett.studentlund.se I Studentinfo i AF Borgen
70 SEK för medlemmar i Studentlund
100 SEK för övriga
30 gratisbiljetter kommer släppas i dörren i mån av plats (dock endast medlemmar i Studentlund).

Varmt välkomna önskar Studentaftonutskottet!

Slutsålt
Slutsålt
Evenemangsinfo
När
kl.
19:00
(..)
kl.
20:00
Var
Stora salen (AF)
Visa/dölj extra lokalinfo
lokal
Stora Salen, AF-Borgen
Adress
Sandgatan 2, 223 50 Lund
Vägbeskrivning
Google Maps

Gästas av
Peter Sunde
Modereras av
Hanna Fahl
Arrangeras tillsammans med
Endast Studentafton
BiljettEr
Länk ↗
Biljettpris
70kr för Studentlund-medlemmar, 100kr för övriga
Uppdateringar

Nyheter om denna studentafton

Inga nyheter om denna afton hittades. Läs alla våra nyheter här.
Ta del av aftonen i efterhand

Missade du aftonen?

Vissa studentaftnar går att ta del av även i efterhand! Detta i form av podcastavsnitt, Youtube-videor och/eller referat från aftonen. Ta del av dessa media nedan!

Titta även in bilden/bilderna från aftonen härintill.

Mycket nöje!

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton
Podcast
EP
6
Peter Sunde
1:14:17
Tyvärr finns inget podcastavsnitt tillgängligt från denna studentafton.
1:14:17
Peter Sunde
Youtube
Nedan finner du en videoinspelning från denna studentafton! Se den här eller
direkt på Youtube
!
Tyvärr finns ingen publicerad videoinspelning från denna studentafton.
Referat
Nedan finner du ett referat skrivet till denna studentafton.
Studentaftons logotyp
Referat
Publicerat:
2015-01-23
2022-04-23
*
Peter Sunde gästade Studentafton

Studentafton med Peter Sunde 21 januari 2015.

”Det första jag gjorde var att hoppa in i bilen och köra därifrån fort […] sen käkade jag pommes”, svarar Peter Sunde på aftonens första fråga – om hur det var att bli frisläppt från anstalten Västervik Norra.

”Just det att kunna välja när man gör vad med sitt liv är en ganska grundläggande förutsättning för att vara en människa” menar Peter och förklarar frihetessymboliken i den första måltiden utanför fängelset. Sin fängelsetid beskriver Sunde som en ”statligt sanktionerad kidnappning” som gav honom insikten ”att när man har det riktigt illa kan man ha det ännu sämre”.

Det är årets första Studentafton och kvällens gäst är medgrundaren till Piratebay; Peter Sunde. Tillsammans med moderatorn, journalisten Hanna Fahl, sitter Sunde nu på scenen i AF-borgens Stora sal. Fahl undrar hur allting startade – varifrån kom det starka intresse för internet, programmering och informationsspridning som han till slut kom att sitt i fängelse för?

Under ungdomsåren i västgötska Lidköping lades grunden för hans internetintresse. Tillsammans med andra aktiva i ”demoscenen” kunde han med vänner i Lidköping och andra över kontakt på internet utveckla sina programmeringskunskaper. Men Sunde påpekar att programmering aldrig var hans riktiga styrka utan att han ”nog är bra på idéer och få folk till att tycka att det är jättestort och jättebra. Och så försöker jag lägga över allt ansvar på dem så att jag slipper det”.
Det var också nu piratrörelsen växte fram.
”Det var ingen diskussion om det var rätt eller fel, man bara gjorde” säger Sunde och förklarar demoscenens sidospår; att knäcka koder till datorspel och sprida upphovsrättskyddad information.

Fahl för sedan samtalet till piratrörelsens koppling till Sundes politiska ställning.
”Informationstillgång är det som är viktigt för ett samhälle och att man kan lära sig saker”, säger Sunde och fortsätter; ”Jag har sett på internet som ett form av bibliotek där man har tillgång till information på lika villkor”. Att kunna dela kultur såväl som utbildning fritt över världen tror Sunde kommer lära länder kommunicera med varandra.

Själv har Sunde aldrig velat ställa sig bakom ett parti, och säger att ha aldrig ska göra det heller. Att han under våren 2014 ställde upp i finska valet till Europaparlamentet ”beror helt och hållet på att man då väljs inte som enskild individ”, och att det endast är hans egna åsikter han är redo att representera. Vidare under kvällen nämner han sin positiva inställning till medborgarlön och sin socialistiska grund i politiken.”

Peter Sunde ger ett lugnt intryck och verkar till viss del oförstående för den publikmängd han lockat liksom det stora mediaintresset som uppstått kring hans person. Hanna Fahls beskrivning av honom som förkroppslingen av Piratebay verkar han inte köpa utan rycker istället på axlarna och bli uppriktigt förvånad då publiken applåderar instämmande efter hans uttalanden. Det märks att det här en man som inte är van att möta sina fans, i alla fall inte från en direktsänd scen framför hundratals lundastudenter. Men ändå verkar han trivas.

Under de dryga trettio minuterna av frågor från publiken svarar Sunde på hur en bäst skyddar sin personliga information på internet, ger sin syn på framtida immateriella rättigheter och Piratebays utveckling. När den klassiska frågan om vem Sunde velat se på en Studentafton är hans spontana svar Hanna Fahl, men tilläger sedan; ”Det ska vara en kvinna i alla fall, för det är något som alltid saknas. Robyn vore skitcoolt”.

Tyvärr finns inget referat tillgängligt för denna studentafton.