NyheterKalendariumPodcastKontakt

FN och folkmordet i Rwanda – FN-domaren Lennart Aspegren

19:00
Banner-bild till aftonenBanner-bild till aftonen
Default-bild från gammal studentafton
Evenemangsbeskrivning

Studentafton har äran att välkomna juristen och FN-domaren Lennart Aspegren för en afton om hans arbete som domare i FN:s första brottmålstribunal följande folkmorden i Rwanda. Detta var världshistoriens första internationella rättegång då straffansvar för folkmord prövades. Utöver denna roll har Aspegren även arbetat som rättschef i Regeringskansliet vid finansdepartementet, hovrättsråd i Svea Hovrätt och varit rådgivare till FN:s Kommision för Mänskliga Rättigheter primärt för Gaza konflikten. Sedan 2013 är han hedersdoktor i juridik vid Uppsala Universitet.

Aftonen äger rum den 17 februari 2016 kl. 19.00 i Café Athen, AF-Borgen i Lund. Under en intressant afton får vi höra om Aspegrens karriär som internationell jurist med fokus på hans arbete inom FN och den internationella Rwandatribunalen. Som alltid avslutas aftonen med en 30 minuters frågestund med frågor från publiken.

Biljetter via www.biljett.studentlund.se eller hos Studentinfo i AF-borgen.

Biljettpris
60 SEK för medlemmar i Studentlund
100 SEK för övriga.
Gratis för de 30 första studenterna i mån av plats

Varmt välkomna önskar Studentaftonutskottet!

Slutsålt
Slutsålt
Evenemangsinfo
När
kl.
19:00
(..)
kl.
20:30
Var
Athen (AF)
Visa/dölj extra lokalinfo
lokal
Café Athén, AF-Borgen
Adress
Sandgatan 2, 223 50 Lund
Vägbeskrivning
Google Maps

AF-Borgen ligger i Lundagård i centrala Lund och dess huvudentré vetter mot det stora vita Universitetshuset. Café Athen hittar du efter att du gått in genom huvudentrén och svängt höger. Gå rakt fram mellan trapporna så hittar du lokalen.

Gästas av
Lennart Aspegren
Modereras av
Arrangeras tillsammans med
Endast Studentafton
BiljettEr
Länk ↗
Biljettpris
60kr för Studentlund-medlemmar, 100kr för övriga
Uppdateringar

Nyheter om denna studentafton

Inga nyheter om denna afton hittades. Läs alla våra nyheter här.
Ta del av aftonen i efterhand

Missade du aftonen?

Vissa studentaftnar går att ta del av även i efterhand! Detta i form av podcastavsnitt, Youtube-videor och/eller referat från aftonen. Ta del av dessa media nedan!

Titta även in bilden/bilderna från aftonen härintill.

Mycket nöje!

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton
Podcast
EP
20
Lennart Aspegren
56:22
Tyvärr finns inget podcastavsnitt tillgängligt från denna studentafton.
56:22
Lennart Aspegren
Youtube
Nedan finner du en videoinspelning från denna studentafton! Se den här eller
direkt på Youtube
!
Tyvärr finns ingen publicerad videoinspelning från denna studentafton.
Referat
Nedan finner du ett referat skrivet till denna studentafton.
Studentaftons logotyp
Referat
Publicerat:
2016-02-18
2022-04-23
*
Studentafton med Lennart Aspegren

Lennart Aspegren, domare i FN:s första brottmålstribunal efter folkmorden i Rwanda, äntrar scenen i Café Athen. Efter en kort ommöblering av scenen presenterar han kvällens ämne. Folkmord genom våldtäkt i Rwanda och andra ställen.

Aspegren börjar med en kort tillbakablick i modern historia. ”Som ett vapen i krig och väpnade konflikter har sexuell terrorism en lång och otrevlig historia”. Han gör nedslag 1937, då Japan överföll Kina och ca 20 000 kinesiska kvinnor våldtogs och utnyttjades som tröstekvinnor. Tiden efter andra världskriget då nästan 2 miljoner tyska kvinnor blev våldtagna av sovjetiska soldater och kriget i forna Jugoslavien under vilket 25-50 000 bosniska kvinnor våldtogs av serbiska soldater.

Även under folkmordet i Rwanda användes våldtäkt i betydande omfattning, i regel var offren kvinnor och barn. Cirka en kvartsmiljon kvinnor våldtogs varav cirka 90 procent av dessa avsiktligen blev smittade med HIV, även en stor andel av de barn som föddes som resultat av våldtäkterna var många gånger smittade. Aspgren bjuder på en kort återberättelse av folkmordets aktörer. Folkmordet i Rwanda kallas det folkmord på mer än 800 000 människor av minoritetsgruppen tutsier men även hutuer som motsatte sig extremisterna.

Startskottet för denna historiska händelse var i april 1994 då planet i vilket landets dåvarande president befann sig i blev nedskjutet över landets huvudstad Kigali. Bara timmar efter att presidenten avlidit startar en 100 dagar lång slakt av civila. Vägspärrar upprättades för att effektivisera utrensningen, det blev obligatoriskt att bära ID-kort i vilka grupptillhörighet var markerat och dödslistor upprättades. Metoderna var inspirerade av 1930-40 talets Nazityskland med bland annat aggressiv radiopropaganda i vilket tutsier porträtterades som kackerlackor. Hundratusentals kvinnor och barn blev våldtagna, detta följdes ofta av att be blev nedkastade i stora latriner i vilka de drunknade om de inte redan omkommit under själva övergreppet. Takten detta skedde i överskrider mångt takten i vilken judar utrotades under förintelsen i tyska koncentrationsläger. Detta beror främst på omfattningen av övergreppsmän som deltog, effektiviteten låg i den stora mängden förövare. Hundratusentals män deltog i övergreppen.

Aspegren berättar att FN under tiden för övergreppen var mer eller mindre lamslaget. Först i november 1994 upprättar FN brottmålstribunalen i Rwanda, i vilken Lennart Aspegren satt som domare som företrädare för västländerna från år 1995 till 2000. Uppdraget var att inför rätta behandla de som gjort sig skyldiga till allvarliga brott mot mänskligheten. Tribunalen skulle främst fokusera på att ställa arkitekterna bakom folkmordet till rätta. Cirka 50-60 personer dömdes i tribunalen, samtliga till livstidsfängelse. Av de som blev dömda fanns både statliga och religiösa ledare. Första domen om folkmord kom 1998, i vilken det slogs fast att sexuellt våld kan konstituera folkmord.

”Tyvärr upprepar sig historien och det pågår än idag liknande brott mot mänskligheten”. Aspegren talar om situationen i Syrien och Irak. Daesh försöker i nutid legitimera det sexuella våldet genom att förvrida teologiska resonemang. Sexuella övergrepp mot otrogna ses inom rörelsen som en religiös akt. Dessa akter föregås och följs vanligtvis av bön och sprids sedan över hela världen på sociala medier. Akterna är planerade och brottslingarna utnyttjar den skuld som våldtäkt är förenat med i sin krigsföring menar Aspegren. ”Jag tror fortfarande på FN, även med dess brister, så tror jag fortfarande att det är enda möjligheten. Även i mellanöstern.”

Han återgår till Rwanda. Hur ser situationen ut idag? Aspegren menar att den diskussion om försoning som pågått, främst på grund av påtryckningar från västvärlden har tagit olyckliga uttryck. Försoning omfattar alltid ett moment av förlåtelse. De kvinnor som har utsatts för övergreppen ska inte behöva ge sin förlåtelse till folkmördarna, som kanske förintat hela deras familj. Desto mer då övergreppsmännen inte alltid vill ha förlåtelse. Tvärtom, menar Aspegren, att dessa män många gånger anser att folkmordet borde fortgått vilket speglar sig i situationen som uppstått i grannlandet Kongo Kinshasa. Ett par tusen av extremisterna från Rwanda har flytt till nordvästra Kongo och bildat sig en milis. Milisens mål är att återvända till Rwanda, störta regeringen och fortsätta folkmordet. Milisen har specialiserat sig på att attackera skolbussar och döda barn. Trots detta är Lennart Aspegren hoppfull, han menar att även om det är långt kvar till en öppen och fungerande demokrati i Rwanda, är de bitvis på väg.

Kvällen avslutas traditionsenligt med frågor från publiken.

”Juristen har inga vapen, enda redskapet är ord. Men jag vill påminna er om att ord faktiskt är det enda som kan stå för evigt”

Tyvärr finns inget referat tillgängligt för denna studentafton.