NyheterKalendariumPodcastKontakt

SERIETECKNARAFTON – Samhälle: kritik, satir och en hel del humor

19:00
Banner-bild till aftonenBanner-bild till aftonen
Default-bild från gammal studentafton
Evenemangsbeskrivning

*** VIKTIGT MEDDELANDE: Ellen Ekman har meddelat att hon tyvärr inte kommer kunna närvara under aftonen. ***

Serietecknande i Malmö har växt de senaste åren och staden har idag serietecknarutbildningar, stora och små förlag, tecknarateljéer och serietecknarkollektiv som tillsammans skapar Sveriges serietecknarstad. Här hittar vi mängder av serietecknare och illustratörer som med hjälp av text och bild förmedlar ett budskap som ofta har politiska inslag varvat med en hel del humor.

Studentafton är stolta att bjuda in er till en afton om serietecknande. Aftonen kommer att beröra serieskapande, serier som uttrycksform samt serietecknarens ansvar – hur långt kan en tecknare egentligen gå i sin satir? Vi gästas av Sara Granér, serieskapare och satirtecknare aktuell med boken ”jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera”, Ellen Ekman, serietecknare och illustratör vars serie ”lilla Berlin” publiceras dagligen i Metro och Pelle Forshed, serietecknare och illustratör som medverkar regelbundet i bl a SVD, arbetaren och Bang. Samtalet modereras av Gunnar Krantz, universitetslektor på Malmö högskola i visuell kommunikation.

Aftonen äger rum den 6 april kl. 19.00 (..) i Café Athen i Lund. Aftonen avslutas som vanligt med en 30 minuters frågestund för publiken.

Biljetter hittar ni på: www.biljett.studentlund.se samt på Studentinfo i AF-Borgen

50 SEK för medlemmar i Studentlund

80 SEK för övriga

Varmt välkomna önskar Studentaftonutskottet!

Slutsålt
Slutsålt
Evenemangsinfo
När
kl.
19:00
(..)
kl.
20:30
Var
Athen (AF)
Visa/dölj extra lokalinfo
lokal
Café Athén, AF-Borgen
Adress
Sandgatan 2, 223 50 Lund
Vägbeskrivning
Google Maps

AF-Borgen ligger i Lundagård i centrala Lund och dess huvudentré vetter mot det stora vita Universitetshuset. Café Athen hittar du efter att du gått in genom huvudentrén och svängt höger. Gå rakt fram mellan trapporna så hittar du lokalen.

Gästas av
Sara Granér och Pelle Forshed
Modereras av
Gunnar Krantz
Arrangeras tillsammans med
Endast Studentafton
BiljettEr
Länk ↗
Biljettpris
50kr för Studentlund-medlemmar, 80kr för övriga
Uppdateringar

Nyheter om denna studentafton

Inga nyheter om denna afton hittades. Läs alla våra nyheter här.
Ta del av aftonen i efterhand

Missade du aftonen?

Vissa studentaftnar går att ta del av även i efterhand! Detta i form av podcastavsnitt, Youtube-videor och/eller referat från aftonen. Ta del av dessa media nedan!

Titta även in bilden/bilderna från aftonen härintill.

Mycket nöje!

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton
Podcast
Tyvärr finns inget podcastavsnitt tillgängligt från denna studentafton.
Youtube
Nedan finner du en videoinspelning från denna studentafton! Se den här eller
direkt på Youtube
!
Tyvärr finns ingen publicerad videoinspelning från denna studentafton.
Referat
Nedan finner du ett referat skrivet till denna studentafton.
Studentaftons logotyp
Referat
Publicerat:
2016-04-11
2022-04-23
*
Serietecknarafton med Sara Granér och Pelle Forshed

Det är onsdag kväll och scenen i Café Athen har intagits av Sara Granér och Pelle Forshed tillsammans med moderator Gunnar Krantz.

”En stor styrka med serier är att de är så kommunikativa.” – Pelle Forshed

Pelle gick från att vara illustratör till serietecknare. Han berättar att reaktionerna från utomstående är väldigt olika beroende på vilket yrke även om de båda yrkena är nära förknippade. Medan titeln serietecknare knappt låter som ett riktigt yrke utan som något roligt man gör på fritiden, menar Pelle, att illustratör i titeln låter högtravande och tråkigt.

Men är det alltid roligt att vara serietecknare?

Sara berättar om serietecknandets baksidor. ”Det är väldigt mycket arbete och harvande. Jag kanske sitter med en rätt dålig idé men försöker ändå skriva ett manus. Man måste bygga en hög med jord innan man kan försöka börja leta efter guld i det. Ofta glömmer man bort det, för när man kollar på andras arbeten ser det ut som att det har gått lätt till, att de har fått en idé och så har allt varit härligt!” Sara berättar vidare att skaparångesten också har lett till ökad ödmjukhet inför andras verk, ”man ser en dålig film och tänker att för den här manusförfattaren så det gick inte, den var tvungen att fika med en kompis och det får man förstå.”

Samtalet går in på ämnet humor. Måste en serietecknare vara rolig?

Det är svårt att definiera vad humor är, sällan skrattar vi åt samma saker. Något kanske är roligt när man kommer på det, men sedan när man stirrat på sin teckning 20 gånger så är det inte så roligt längre, berättar Sara. Det viktiga är att använda teckningarna till att säga saker i en form som de inte brukar blir sagda i, att ”rikta strålkastarljus på något så att det framkallar en känsla”. Det roliga är inget eget i sig, utan det kan vara roligt och hoppfullt eller tragikomiskt. ”Tragik och komik går hand i hand, det ena är inte bättre än något annat” tillägger Pelle.

När samtalet går vidare in på ämnet kritik berättar Pelle att det händer att någon känner sig utpekad ibland, men att han möts av mycket mindre kritik än vad man kan tro. Även Sara upplever att serietecknande i Sverige sällan bemöts av kritik. De blir också tillfrågade om censur, på vilket Pelle svarar ”är det någon censur så är det självcensur”.

Finns det en typ av maktutövande i satir? Vad är tecknarens ansvar?

Det finns enligt Sara dåliga skämt, dålig kultur och fula teckningar. Hon upplever att det finns ett eget ansvar att hålla rimlig kvalité och ha relevant kritik. ”Man kan alltid argumentera för att det är rimligt att kritisera makten, att det är satirens uppdrag och att det är så man ska göra. Men jag har också ett konstnärligt överjag att hålla något sånär bra kvalité. Om man ska tycka att det finns bra, relevant kritik eller satir så kan det ju också finnas dålig. Allting är ju inte nödvändigtvis bra, samtidigt som det ur en demokratisk aspekt är viktigt att folk får blomstra och pröva sig fram.” Hon menar att det är två olika saker, folks rätt att uttrycka affekt och konstnärlig kvalité.

Samtalet knyter an till bilder från Sara och Pelles karriärer innan det avrundas med en fråga om serietecknandets framtid. Kvällen avslutas med en sedvanlig frågestund till vilken publiken bjuds in att delta. Frågorna berör politisk korrekthet, kreativitet, personlig tecknarstil, andras skapande, plagiat och opinionsbildning.

Tyvärr finns inget referat tillgängligt för denna studentafton.