NyheterKalendariumPodcastKontakt

Fri skål eller alkoholmonopol? Om svensk alkoholkultur

19:00
Banner-bild till aftonenBanner-bild till aftonen
Default-bild från gammal studentafton
Evenemangsbeskrivning

Fri skål eller alkoholmonopol? - Studentafton om alkoholens roll i samhället

Den 25 april anordnas en studentafton om alkoholens roll i det svenska samhället. Aftonen kommer att bestå av ett panelsamtal där medverkande gäster diskuterar alkoholens historiska, samt nutida och framtida betydelse ur en rad olika perspektiv. Avslutningsvis hålls den sedvanliga frågestunden under vilken aftonens åhörare får chansen att ställa frågor till panelen.

Hundra år efter att vinförsäljningen monopoliserades upplever Sverige den första liberala utvecklingen inom alkoholpolitiken på fyrtio år - Riksdagen signalerade förra året att de önskar tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Frågan vi ställer oss är; hur hamnade vi här och vart är vi på väg?

Sedan mitten av 1800-talet har alkoholen varit ett ständigt aktuellt ämne inom svensk politik. Genom reformer och ransoner har statsmakten förmanat svensken att dricka allt mer ansvarsfullt. Trots det förblir alkoholen tätt sammankopplad med högtider och Systembolagets roll som motor för lokala handelsverksamheter består. Alkoholens mångtydiga och djupt rotade roll i det svenska samhället kommer under aftonen att utforskas av fyra panelmedlemmar och en moderator i ett samtal där alkoholens dåtida, nutida och framtida roll diskuteras.

Panelen består av;

Jenny Damberg är journalist och författare som har skrivit ett flertal böcker, bland annat ”Som hon drack: kvinnor alkohol och frigörelse”.

Karin Hagman är VD för IQ, ett dotterbolag till Systembolaget som verkar för en smartare alkoholkultur bland annat genom projekt som “Fotboll utan fylla”.

Mats Ramstedt är alkoholforskare vid Karolinska Institutet och forskningsansvarig vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Mattias Svensson är debattör och ledarskribent på Dagens Nyheter med tidigare uppdrag hos exempelvis samhällsmagasinet NEO och den liberala tankesmedjan Timbro.

Aftonen modereras av Mats Nilsson, erfaren moderator och grundare av företaget Fem Minuter Scen där han arbetar med innehålls- och varumärkesutveckling.

Aftonen hålls i Athen med start 19:00(..).

När: 25 april 2019, 19:00(..).
Var: Athen, AF-Borgen.
Pris: 50 kr för medlemmar i Studentlund, 80 kr för övriga.
Biljettköp: Biljetter säljs via Nortic (https://www.nortic.se/tickets/event/22013) eller på studentafton.se/biljetter alternativt hos Studentinfo i AF-borgen.

Varmt välkomna!

Slutsålt
Slutsålt
Evenemangsinfo
När
kl.
19:00
(..)
kl.
20:30
Var
Athen (AF)
Visa/dölj extra lokalinfo
lokal
Café Athén, AF-Borgen
Adress
Sandgatan 2, 223 50 Lund
Vägbeskrivning
Google Maps

AF-Borgen ligger i Lundagård i centrala Lund och dess huvudentré vetter mot det stora vita Universitetshuset. Café Athen hittar du efter att du gått in genom huvudentrén och svängt höger. Gå rakt fram mellan trapporna så hittar du lokalen.

Gästas av
Karin Hagman, Mattias Svensson och Jenny Damber
Modereras av
Mats Nilsson
Arrangeras tillsammans med
Endast Studentafton
BiljettEr
Länk ↗
Biljettpris
50 kr för medlemmar i Studentlund, 80 kr för övriga
Uppdateringar

Nyheter om denna studentafton

Inga nyheter om denna afton hittades. Läs alla våra nyheter här.
Ta del av aftonen i efterhand

Missade du aftonen?

Vissa studentaftnar går att ta del av även i efterhand! Detta i form av podcastavsnitt, Youtube-videor och/eller referat från aftonen. Ta del av dessa media nedan!

Titta även in bilden/bilderna från aftonen härintill.

Mycket nöje!

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton
Podcast
EP
50
Fri skål eller alkoholmonopol - Om Svensk Alkoholkultur
1:32:49
Tyvärr finns inget podcastavsnitt tillgängligt från denna studentafton.
1:32:49
Fri skål eller alkoholmonopol - Om Svensk Alkoholkultur
Youtube
Nedan finner du en videoinspelning från denna studentafton! Se den här eller
direkt på Youtube
!
Tyvärr finns ingen publicerad videoinspelning från denna studentafton.
Referat
Nedan finner du ett referat skrivet till denna studentafton.
Studentaftons logotyp
Referat
Publicerat:
2019-04-26
2022-04-23
*
Fri skål eller alkoholmonopol? – Studentafton om svensk alkoholkultur

Den 25 april är en ljummen sommardag och det är mindre än en vecka innan det traditionella Valborgsfirandet tar över Lund. Det är även dagen då det arrangeras en studentafton om svensk alkoholkultur. I panelen återfinns journalisten Mattias Svensson, författaren Jenny Damberg och IQ-initiativets VD, Karin Hagman. Aftonen äger rum i Athen på AF-Borgens entréplan och modereras av den gamle studentspexaren Mats Nilsson

I det moderna Sverige är alkoholhaltiga drycker kulturellt förankrade och normaliserade, men hur har attityden mot rusdryck förändrats de senaste århundradena?
Mattias Svensson besvarar moderatorns inledande fråga med en utförlig redovisning för hur alkoholen gick från att uppfattas som en näringsrik dryck till det att nykterhetsrörelsen fick alltmer inflytande mot slutet av 1800-talet. Generellt sett menar han att svenskens alkoholkonsumtion har varierat beroende på exempelvis politiska restriktioner och sädesproduktion. Gäller det alla, eller är det skillnad på manligt och kvinnligt drickande ur ett historiskt perspektiv?

Jenny Damberg förklarar att kvinnor ofta varit passiva offer för alkoholens effekter istället för aktiva konsumenter av själva dryckerna. Detta är bland annat en av anledningarna till det övervägande kvinnliga engagemanget i de tidiga nykterhetsrörelserna. Ett konkret exempel på den icke-jämställda alkoholpolitiken är motboken, ett ransoneringssystem som föregick Systembolagets roll med att begränsa alkoholkonsumtionen. Motboken innebar bland annat att kvinnor, i stor utsträckning, bara fick handla alkohol om de var ogifta och att de då bara tilldelades en bråkdel av den andel män tilldelades. Detta system hade även ett tydligt klassperspektiv, en väl bemedlad man kunde tilldelas en högre ransom än en mindre välbeställd man. Kvinnornas relation till alkohol förändrades markant när Systembolaget etablerades 1955. ”Operation Vin” lanserades för att uppmuntra till en sund alkoholkonsumtion och det innebar rent praktiskt att man sänkte skattesatsen på vin för att göra alternativ med lägre alkoholprocent attraktivare än starkspriten som då var populär. Projektets målgrupp var främst kvinnor, en samhällsgrupp som tidigare haft begränsad tillgång till alkohol. Kvinnor fick även öl utskrivet från apoteket då det ansågs stärkande, framför allt vid amning. Sedan dessa tider har alkoholkonsumtionen bland kvinnor förändrats, enligt Karin Hagman till stor del på grund utav olika generationers förutsättningar och ideal snarare än större samhällsförändringar.

Från alkoholstinna grisfester på sydeuropeiska semesterorter till hälsovandringar en tågresa bort. Trender som kännetecknar olika generationer skiljer sig, och även om den generella alkoholkonsumtionen är avtagande ökar den fortfarande kring semestertider. Semesterdrickandet, menar Hagman, är ett sätt för svensken att unna sig något extra kring lediga och högtidliga dagar. En sådan högtid är Valborg som enligt lundatradition är tätt sammanbunden med ett förhöjt alkoholintag. Det är även ett tillfälle då många unga gör sin alkoholdebut. Karin Hagman passar på att flika in med statistik från IQs undersökning av tonårsföräldrars uppfattning om deras barns drickande. Åhörarna fnissar gott när hon berättar att nio av tio föräldrar tror sig veta att tonåringar dricker alkohol samtidigt som runt en av tio tror att ens eget barn dricker. Detta trots dagens alla sociala medier, konstaterar panelen.

Statisk visar på att svenskens alkoholkonsumtion har minskat ända sedan Sveriges inträde i EU 1995 och alkoholdebuten bland ungdomar sker allt senare. Karin Hagman talar om en trend där vi går från intensiva tillfällen av supande till ett kontinentalt, alldagligt “vin till maten”-drickande. Detta menar Damberg kan vara förrädiskt i en värld av lådvin som döljer innehållets mängd eller cider söt som läsk, produkter utformade för att göra alkohol lättkonsumerat. Svensson tar upp tråden och leder samtalet in på en berättelse om hur alkoholen avdramatiseras och konsumtionen förändras i enlighet med samhällets normer men hur politisk styrning historiskt sett är verkningslöst. Han ser framför sig ett uppvaknande där vi “frigör oss från förmynderiets bojor”.

Med det sagt inleds frågestunden och aftonens åhörare uppmanas att ställa frågor till panelen. Först ut är en nyfiken student som undrar hur IQ-initiativet arbetar med studenter och studentlivet. IQ bedriver främst samarbeten med olika studentkårer, berättar Karin Hagman. De har också givit ut en handbok tillsammans med Sveriges förenade studentkårer som heter Bästa Festen. I den finns tips och råd för hur man som bäst anordnar en fest där alla kan delta oavsett inställning till alkohol.

En ytterligare fråga från publiken intresserar sig för det svenska alkoholmonopolets vara eller icke-varande. Jenny Damberg tycker att det borde vara krångligt att köpa alkohol och att Systembolaget sköter sitt arbete med att begränsa tillgången till alkoholhaltiga drycker.
Karin Hagman reserverar sig då hon får sin lön av Systembolaget som är moderbolaget till IQ-initiativet. Däremot påpekar hon att Systembolaget är uppskattat och har nöjda kunder samt att dess verksamhet har en samhällspåverkan som enligt en rad läkare är positivt för folkhälsan.

Enligt tradition avslutas aftonen med att gästerna önskar en drömgäst de vill se vid en framtida studentafton. Moderator Mats Nilsson inleder med att önska alkoholforskaren Mats Ramstedt som ursprungligen skulle delta i panelsamtalet men dessvärre fick förhinder. Mattias Svensson vill se Expressens biträdande kulturchef tillika den gamla Studentaftonförmannen Jens Liljestrand. Jenny Damberg får sista ordet och hon hoppas på att Studentafton snart besöks av Katarina Frostenson, tidigare ledamot av Svenska Akademien.

Aftonen finns även tillgänglig som podcast.

Tyvärr finns inget referat tillgängligt för denna studentafton.