NyheterKalendariumPodcastKontakt

Fri akademi eller genusdoktrin?

19:00
Banner-bild till aftonenBanner-bild till aftonen
Default-bild från gammal studentafton
Evenemangsbeskrivning

OBS! MÖJLIGHET FINNS ATT DELTA BÅDE FYSISKT OCH VIA LIVESÄNDNING

Torsdagen den 24 september slår Studentaftonutskottet upp dörrarna till höstens första afton. Det blir en afton kring en av den senaste tidens hetaste frågor - den om jämställdhetsintegrering vid svenska lärosäten.

Jämställdhetsintegrering är en strategi för att nå jämställdhetsmål och har använts vid svenska lärosäten sedan 1994 då Bengt Westerbergs proposition Delad makt – delat ansvar implementerades. Ändå blev Ivar Arpis artikelserie i Svenska Dagbladet hösten 2017 startskottet på en intensiv diskussion om jämställdhetsarbete och genusperspektivets ställning vid svenska lärosäten. Med hjälp av Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete och då anställd vid Genussekretariatet vid Göteborgs universitet, fick den breda allmänheten en relation till begreppet jämställdhetsintegrering.

Nyligen satte Anna-Karin Wyndhamn och Ivar Arpi återigen ljus på frågan. I sin nyutkomna bok Genusdoktrinen argumenterar de för att jämställdhetsintegreringen är en del av en politisk styrning av universiteten som gått så långt att den likriktar tanken, enkelriktar perspektiven och hotar grundläggande akademiska principer om oberoende och meritokrati.

Mats Alvesson, professor vid Ekonomihögskolan i Lund, har länge intresserat sig för frågor om genus och organisationskultur inom akademi och arbetsliv. Han menar att universitetet tappat sina klassiska bildningsideal och blivit en gigantisk koloss där det fria tänkandet underkastats byråkratiska och politiska principer. Undervisning, menar han, bedrivs med allt för stort fokus på regelefterlevnad, undvikande av att säga något stötande och på studenternas omedelbara kundtillfredställelse. Detta skapar ett räddhågset klimat där få vågar ifrågasätta värdeord som jämlikhet, jämställdhet, mångfald, och inte minst jämställdhetsintegrering.

Nu bjuder Studentafton in Anna-Karin Wyndhamn och Mats Alvesson för att diskutera jämställdhetsintegrering och akademisk frihet. Gör jämställdhetsintegreringen tanken ofri? Går den på tvärs mot akademiska principer som meritokrati? Eller är den nödvändig för att bryta ett mansdominerat professorsvälde?

Moderator för kvällen är Victor Pandurescu, journalist och programledare vid Sveriges Radio.

Aftonen kommer att äga rum i Piratensalen på Grand Hotel och kommer även att livesändas här på Facebook. Kvällen avslutas i vanlig ordning med en frågestund.

När: Den 24 september kl 19.00 (..)
Var: Piratensalen, Grand Hotel i Lund
Pris: 100 kr för medlemmar i Studentlund, 130 kr för övriga
Biljettköp: Biljetter till den fysiska aftonen på Grand Hotel säljs på studentafton.se/biljetter och hos Studentinfo i AF-borgen. För att se på livesändningen krävs ingen biljett.

Vänligen observera att antalet tillgängliga biljetter till den fysiska aftonen är mycket begränsat med hänsyn till de gällande restriktionerna för allmänna sammankomster.


Varmt välkomna - på plats eller på din skärm!

Slutsålt
Slutsålt
Evenemangsinfo
När
kl.
19:00
(..)
kl.
20:30
Var
Piratensalen (Grand)
Visa/dölj extra lokalinfo
lokal
Piratensalen, Grand Hotel Lund
Adress
Bantorget 1, 222 29 Lund
Vägbeskrivning
Google Maps

Gå in genom entrén vid Bantorget och sväng höger vid receptionen. Där finner du Piratenfoajén och från den tar du första dörren till vänster.

Gästas av
Anna-Karin Wyndhamn och Mats Alvesson
Modereras av
Victor Pandurescu
Arrangeras tillsammans med
Endast Studentafton
BiljettEr
Länk ↗
Biljettpris
100 kr för medlemmar i Studentlund, 130 kr för övriga
Uppdateringar

Nyheter om denna studentafton

Inga nyheter om denna afton hittades. Läs alla våra nyheter här.
Ta del av aftonen i efterhand

Missade du aftonen?

Vissa studentaftnar går att ta del av även i efterhand! Detta i form av podcastavsnitt, Youtube-videor och/eller referat från aftonen. Ta del av dessa media nedan!

Titta även in bilden/bilderna från aftonen härintill.

Mycket nöje!

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton
Podcast
EP
62
Fri akademi eller genusdoktrin? – Anna-Karin Wyndhamn och Mats Alvesson
1:31:31
Tyvärr finns inget podcastavsnitt tillgängligt från denna studentafton.
1:31:31
Fri akademi eller genusdoktrin? – Anna-Karin Wyndhamn och Mats Alvesson
Youtube
Nedan finner du en videoinspelning från denna studentafton! Se den här eller
direkt på Youtube
!
Tyvärr finns ingen publicerad videoinspelning från denna studentafton.
Referat
Tyvärr finns inget referat tillgängligt för denna studentafton.