NyheterKalendariumPodcastKontakt

Gammal är äldst? Om synen på äldre i Sverige

19:00
Banner-bild till aftonenBanner-bild till aftonen
Default-bild från gammal studentafton
Evenemangsbeskrivning

Sverige ligger i topp jämfört med andra länder vad gäller negativ syn på äldre – det visar det globala forskarnätverket World Values Surveys. I media liknas den växande gruppen äldre ofta vid en “demografisk bomb” eller en “ålderstsunami” och rapporter visar att ångest och depressioner är utbrett inom gruppen. I riksdagen är få ledamöter över 65 år och på arbetsmarknaden vittnar människor redan i 40-årsåldern om svårigheter att hitta nyanställning.

År 2008 introducerade gerontologiprofessorn Lars Andersson den svenska termen ålderism för att förklara denna negativa inställning till äldre. Sedan dess har ålderismen diskuterats återkommande. Begreppet har inte minst aktualiserats under coronapandemin när Sverige ifrågasatts för att inte i tillräcklig grad skydda sina äldre.

Teorierna om varför ålderismen slagit så hårt i Sverige är många – är det en konsekvens av en institutionalisering inom äldreomsorg, sinande religiositet eller djupare historiska förklaringar om Sveriges omvälvande utveckling under 1900-talet som påverkar vår trendkänslighet och synen på modernitet?

För att tala om detta bjuder Studentafton den 27 april in till en afton om synen på äldre i Sverige. I panelen sitter Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan, Claes Elfsberg, journalist och känd som nyhetsuppläsare från nyhetsprogrammet Rapport, och Ingmar Skoog, föreståndare för Centrum för Åldrande och Hälsa vid Göteborgs universitet. Med på länk under kvällen är också Barbro Westerholm, läkare, riksdagsledamot och forskare som länge drivit äldrefrågor. Aftonen modereras av Andreas Ekström, journalist, författare och föreläsare som 2019 utsågs till årets talare.

Aftonen äger rum i Piratensalen på Grand Hotel men kommer endast att vara tillgänglig digitalt genom livesändning. Kvällen avslutas traditionsenligt med en frågestund med publiken. Menti-länk för att ställa frågor i förväg kommer läggas ut i eventet.


Tid: Den 27 april klockan 19, prick
Plats: Eventet livesänds enligt länk ovan.

Slutsålt
Slutsålt
Evenemangsinfo
När
kl.
19:00
(..)
kl.
20:30
Var
Piratensalen (Grand)
Visa/dölj extra lokalinfo
lokal
Piratensalen, Grand Hotel Lund
Adress
Bantorget 1, 222 29 Lund
Vägbeskrivning
Google Maps

Gå in genom entrén vid Bantorget och sväng höger vid receptionen. Där finner du Piratenfoajén och från den tar du första dörren till vänster.

Gästas av
Antje Jackelén, Claes Elfsberg, Ingmar Skoog och Barbro Westerholm
Modereras av
Andreas Ekström
Arrangeras tillsammans med
Endast Studentafton
BiljettEr
Länk ↗
Biljettpris
Uppdateringar

Nyheter om denna studentafton

Inga nyheter om denna afton hittades. Läs alla våra nyheter här.
Ta del av aftonen i efterhand

Missade du aftonen?

Vissa studentaftnar går att ta del av även i efterhand! Detta i form av podcastavsnitt, Youtube-videor och/eller referat från aftonen. Ta del av dessa media nedan!

Titta även in bilden/bilderna från aftonen härintill.

Mycket nöje!

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton
Podcast
EP
70
Gammal är äldst? – en afton om synen på äldre i Sverige
1:22:25
Tyvärr finns inget podcastavsnitt tillgängligt från denna studentafton.
1:22:25
Gammal är äldst? – en afton om synen på äldre i Sverige
Youtube
Nedan finner du en videoinspelning från denna studentafton! Se den här eller
direkt på Youtube
!
Tyvärr finns ingen publicerad videoinspelning från denna studentafton.
Referat
Tyvärr finns inget referat tillgängligt för denna studentafton.