NyheterKalendariumPodcastKontakt
AvSNITT
80

Alice Teodorescu Måwe och Gina Gustavsson

Podcastavsnitt

Inspelning från studentafton
2022-03-31
1:33:31
Sverigebilden - Alice Teodorescu, Lena Andersson, Gina Gustavsson
Ep
80
Sverigebilden - Alice Teodorescu, Lena Andersson, Gina Gustavsson
1:33:31
Avsnittsbeskrivning

Sverige. Det lilla landet lagom i norr. Ett rikt och jämställt land med framsträvande och frihetliga värderingar. Här dansar vi som grodor på sommaren och äter fastlagsbullar på vintern. Med ett landskap som varierar från Skånes böljande rapsfält till Skandernas snötäckta fjäll. Ett samhälle som taget ur Astrid Lindgrens sagor.

Är vi verkligen så lagom som vi tror? I World Values Survey sticker Sverige ut som ett av världens mest extrema länder. Inget annat land har så sekulära och självförverkligande värderingar som vi. Samtidigt ser få svenskar sig själva som extrema trots att datan pekar på motsatsen. Det blir nästintill paradoxalt att lilla landet lagom i själva verket sticker ut med sina abnorma åsikter. Har verkligen vårt till synes anspråkslösa land så radikala värderingar och hur speglas det i vår kultur?

Trots den gemensamma identiteten är vi inte överens om Sverigebilden. Finns svenska värderingar och normer och var kommer de i så fall ifrån? Vad är egentligen svensk kultur och vilken är Sveriges berättelse? Är vi så framtidsorienterade som vi tror i världens modernaste land? Är våra gemensamma berättelser upplysta och rationella, eller snarare känsloladdade spökhistorier? Diskussionen om Sverigebilden har varit aktuell länge och vi är fortfarande inte överens. 

Studentafton välkomnar till en afton med fokus på Sverigebilden den 31 mars. I panelen sitter juristen och den borgerliga samhällsdebattören Alice Teodorescu Måwe, författaren och journalisten Lena Andersson och Gina Gustavsson som är författare och docent i statskunskap. Aftonen består av en timmes modererat samtal följt av en halvtimmes frågestund där publiken har möjlighet att ställa sina frågor.

Du kanske är intresserad av...

Fler podcastavsnitt

Gillade du detta avsnitt? Lyssna då även till våra andra avsnitt! Här ett slumpmässigt urval av samtliga avsnitt.