NyheterKalendariumPodcastKontakt
Publicerat:
*

Studentafton med Hannah Widell och Amanda Schulman

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton

Studentafton med Hannah Widell och Amanda Schulman, den 5 december 2013

Stadshallens konsertsal är fullsatt med förväntansfulla människor. Kvällens afton sålde slut på femton minuter. Sorlet byts ut mot applåder när Studentaftons förman Casper Törnblom stiger upp på scenen för att presentera kvällens gäster- systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman.

Jublet som bryts ut när Hannah och Amanda kliver på scenen är öronbedövande. Moderatorn Kristin Nord, journalist på Sydsvenskans kulturredaktion, inleder med frågan om hur allt började.

– Vi har alltid lekt sådant som vi gör nu. När jag var fem och Amanda tio brukade vi spela in radio. Vi frågade hur det var att vara varandras syster. Vi har hållit på med det här jättelänge men det tog lång tid innan vi fattade att vi skulle göra det i det offentliga rummet, säger Hannah.

Hannah är klädd i mönstrad blus, svart skinnkjol och ankelboots. Amanda har svart byxdress och pumps. Hannah fortsätter att berätta om deras systerskap. Hon berättar att åsiktsmoralmässigt är de lika, men de har tydliga roller. Hon är storasyster och Amanda lillasyster. När den ena är svag och ledsen är den andra stark och tröstar.

Moderatorn går vidare till ämnet feminism. Amanda berättar att de vuxit upp i ett kvinnodominerade hem där det var självklart att kvinnor kunde göra karriär precis som män. Kvinnors innehåll har alltid varit viktigt i jobbet också, och dessutom är mediebranschen kvinnodominerande, säger de.

Hannah och Amanda sprudlar av glädje under samtalet. De utbrister i skratt då och då som smittar av sig på hela publiken. De säger att deras ambition är att de ska våga prata om allt i sin podcast.

– ­Man behöver inte vara antingen eller. Man kan få tycka att det är härligt att ta på sig läppstift och att prata om ångest. Det finns en samhällsnorm att det är fult att prata om ytligheter och sådant som är typiskt kvinnligt. Men det är ju hårt att leva och då måste man göra allt man kan för att bli lycklig.  Man kan inte alltid ta kontroll över ångesten men blir man lite gladare att ett rött nagellack så är ju det fantastiskt, säger Amanda.

Moderatorn frågar om entreprenörskapet. Amanda svarar att de kommer på nya idéer hela tiden. Ena dagen vill de starta restaurang, nästa en hudvårdslinje. Kraften kommer i att det händer saker, säger Amanda. De beskriver en vanlig arbetsdag, som ofta börjar redan klockan åtta med att vädra idéer på sms, och sedan fortsätter med möte på kontoret vid tio. 50 procent är business, 50 procent kreativitet, berättar dem. Deras företag Perfect Day Media producerar både material är de själva står som huvudroller, såsom podcasten, men de producerar även stora mängder material åt kunder.

Hannah och Amanda pratar om hur det är att blotta sig så mycket i podcasten, om deras män, vikten av att stötta varandra och vart i livet de befinner sig nu innan intervjun avslutas. Aftonen fortsätter med en livlig frågestund från både människor som mest känner till dem vid namn och tillgivna podcastfans. Utanför konsertsalens väggar dånar stormen Sven, men i salen är atmosfären är varm. När frågestunden avslutas bryter en lika livfull applåd ut som den som inledde aftonen med deras entré.

* Detta referat är överfört från Studentaftons förra hemsida. Publiceringsdatumet ovan avser därmed det ursprungliga publiceringsdatumet. Nyheten publicerades på denna hemsida
2022-04-23
.
Inspelning från aftonen

Poddavsnitt från denna studentafton