NyheterKalendariumPodcastKontakt
Publicerat:
*

Studentafton med Thomas Ravelli, Tommy Svensson och Martin Dahlin

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton

VM 94-afton 2 april 2014

Stämningen AF-borgens stora sal är snarlik den i en fotbollsarena före avspark. Applåderna från en stående publik fullkomligt dånar när kvällens gäster; landslagstränaren Tommy Svensson, målvakten Tomas Ravelli och anfallaren Martin Dahlin går upp på scenen till tonerna av ”När vi gräver guld i USA”.  Plötsligt känns kvällens nostalgiska tema inte längre avlägset, det är som att vi flyttat oss tjugo år tillbaka i tiden – tillbaka till Rålambshovsparken vid bronshjältarnas hemkomst 18 juli 1994.

”Så mycket applåder har man aldrig fått i Skåne eller Lund någonsin” skämtar Ravelli och syftar på motståndet mellan hans hemmaklubb IFK Göteborg och MFF. Moderator för kvällens afton är sportjournalisten Olof Lundh, som hoppat in och ersatt Arne Hegerfors som tvingats lämna återbud.  Tommy Svensson får kvällens första fråga; hur Sverige 1994 kunde lyckas ta en VM-medalj.  ”Den enkla förklaringen är att vi hade så jäkla bra fotbollsspelare” svarar Tommy först, men förklarar sedan den otroliga vikten bakom mental styrka: ”Man måste våga tänka tanken att vi ska spela final och när vi åkte över tror jag alla hade den inställningen -att vi kunde bli världsmästare”. Dahlin håller med sin före detta tränare: ”Vi hade extremt starkt självförtroende och såg inga hinder, vem än vi skulle möta. Hade vi en bra dag kunde vi slå vem som helst”.  Ravelli instämmer och menar att ”framgångsrika idrottsmän måste ha en målbild som är positiv, och oftast blir det så. Det är viktigt att ha en positiv inställning till livet överhuvud taget, inte se hindren utan möjligheterna”. Martin Dahlin tar även upp truppens erfarna spelare och Europamästerskapet 1992 de hade i ryggen. Dahlin säger att de redan -92 kunde mäta sig med världens bästa fotbollslag och att grunden för framgången -94 lades redan då.

Flera gånger under aftonens samtal lyfts Tommy Svensson kvaliteter och egenskaper som tränare fram. Dahlin talar om hans förmåga att stötta och motivera alla i laget: ”Tommy hade en stark inverkan på mig och fick mig att vilja vara med och prestera bättre än någonsin. Jag kom hem och hade ett stärkt självförtroende tack vare Tommy.”  Själv menar Tommy att ”Fascinationen med att vara lagledare i en lagsport är att göra avkall på sig själv för lagets bästa och se varje individs behov.”

Nästan tjugo år har gått sedan 18 juli 1994. Men den roll kvällens gäster tillsammans med sina lagmedlemmar haft för fotbollen, och den känslan av samhörighet och lycka deras framgång gav är ständigt närvarande under kvällen. Endast några få av salens totalt 650 stolar står tomma och samtliga följer hängivet samtalet på scenen. När publiken till sist får ställa sina egna frågor får Tommy, Thomas och Martin beskriva hur de tror de påverkat dagens fotbolls-Sverige, vilket som skulle vara Tommys råd till Erik Hamrén och vad som gjorde dem till bronsmedaljörer.  På kvällens sista fråga, den klassiska Studentafton-frågan ”Vem skulle vara din drömgäst till Studentafton?” svarar Martin Dahlin efter en stunds tvekan: ”Diego Armando Maradona”. Publikens jubel tyder på att svaret är mer än godkänt.

Här kan du läsa Kvällspostens artikel ”94-hjältarna hyllade: ’Man blir nästan lite generad'” från aftonen.

* Detta referat är överfört från Studentaftons förra hemsida. Publiceringsdatumet ovan avser därmed det ursprungliga publiceringsdatumet. Nyheten publicerades på denna hemsida
2022-04-23
.
Inspelning från aftonen

Poddavsnitt från denna studentafton