NyheterKalendariumPodcastKontakt

VM-Hjältarna från USA -94

19:00
Banner-bild till aftonenBanner-bild till aftonen
Default-bild från gammal studentafton
Evenemangsbeskrivning

För snart tjugo år sedan tog sig de svenska fotbollslandslaget över Atlanten för att gräva guld i det förlovade landet USA. Hem kom de som nationshjältar med en historisk bronsmedalj och otaliga bragder i bagaget!

Studentafton kan med stor glädje presentera en jubileumsafton för VM94-bragden onsdagen den 2 april klockan 19:00 (..) i Stora Salen, AF Borgen.

Sommaren 1994 är en av de somrar som går till minnes som en av de bästa i svensk väderhistoria med klarblå himmel och ihållande tropisk värme. På radion sjöng GES ”När vi gräver guld i USA” och alla fotbollsintresserade gick på konstant helspänn på grund av den pågående VM-turneringen i USA. 1994 var drömsommaren som erbjöd allt och i Los Angeles gjorde Sverige sin bästa turnering någonsin och bröt äntligen 26 medaljlösa år i fotbolls-VM med en 4-0 seger mot Bulgarien som kom att innebära bronsmedalj för det svenska landslaget. Anfallaren Dahlin stod för hela 4 mål under mästerskapet och bidrog även med 3 målpass, vilket har placerat honom i svenska folkets hjärtan och minne en lång tid framöver. Målvakten Thomas Ravelli utmärkte sig oerhört och hans legendariska straffräddning i kvartsfinalen mot Rumänien blev 2001 utmärkt till Tidernas Idrottsögonblick under Svenska Idrottsgalan. Förbundskaptenen Tommy Svensson har inte bara prisats för sin framgångsrika fotbollskarriär som spelare utan även som förbundskapten i det svenska herrlandslaget som han ledde till bronsmedaljen. Förutom en Guldboll från 1969 har Svensson bland annat tilldelats TT:s Idrottsledarpris 3 år i rad.

Den välmeriterade och nästintill legendariska sportjournalisten och programledaren Arne Hegerfors, som var kommentator för VM94, är inte bara känd för sina minnesvärda ordlekar utan även för sin digra och framgångsrika karriär, vilket bland annat gett honom Stora Journalistpriset och Kristallens Hederspris.

Arne Hegerfors har olyckligtvis nog tvingats ställa in sin resa till Lund då hans läkare sent igår (tisdag 1 april) avrådde från resan i Arnes hälsotillstånd. Studentafton och Arne är mycket ledsna över utfallet men är båda helt överens om att Arnes hälsotillstånd måste sättas i första hand. Studentafton kan däremot med glädje meddela att den välmeriterade och ständigt aktuelle sportjournalisten Olof Lundh kommer att inta Arnes plats på Stora Scenen.

Den 2 april gästas Studentafton av Martin Dahlin, Tomas Ravelli och Tommy Svensson för en VM94-afton modererat av sportjournalisten Olof Lundh.

Aftonen börjar klockan 19:00 (..) i Stora salen, AF-borgen, Lund.

Det kommer finnas två tillfällen att köpa biljetter till denna afton,

Första tillfället är fredagen den 14/3:
Kl 9:00 i Studentinfo, AF-borgen
Kl 12:00 på www.biljett.studentlund.se

Andra tillfället presenteras inom kort.

Pris:
100 kr för medlemmar i Studentlund
150 kr för övriga
Gratis i dörren i mån av plats (för medlemmar i Studentlund)
Biljetter köps på www.biljett.studentlund.se eller Studentinfo i AF Borgen

De svenska bronshjältarna från fotbolls-VM 1994 laddar för ett hett jubileumsår 20 år senare.
Kvällsposten kan nu avslöja att folkhjältarna inleder den 2 april – med studentfest i Lund.
– Vi är inbjudna till Studentafton, som gästats av många berömdheter. Det känns både hedrande och spännande, säger förre förbundskaptenen Tommy Svensson, 69. Kvällsposten 12.03.14

Varmt välkomna,

Studentaftonutskottet

Vid frågor, kontakta Studentaftons förman Casper Törnblom – forman@studentafton.se eller 0706 299 288.
Vid pressackreditering, kontakta pressansvarig Malka Logo – press@studentafton.se eller 0709 649 840

Slutsålt
Slutsålt
Evenemangsinfo
När
kl.
19:00
(..)
kl.
20:00
Var
Stora salen (AF)
Visa/dölj extra lokalinfo
lokal
Stora Salen, AF-Borgen
Adress
Sandgatan 2, 223 50 Lund
Vägbeskrivning
Google Maps

Gästas av
Thomas Ravelli, Martin Dahlin och Tommy Svensson
Modereras av
Olof Lundh
Arrangeras tillsammans med
Endast Studentafton
BiljettEr
Länk ↗
Biljettpris
100kr för Studentlund-medlemmar, 150kr för övriga
Uppdateringar

Nyheter om denna studentafton

Info om afton
Publicerat:
2013-03-14
2022-04-23
*
Studentafton anordnar VM-pub på Tegnérs!

På onsdag klockan 19:00 (..) är det äntligen dags för den efterlängtade VM94-aftonen med Martin Dahlin, Thomas Ravelli, Tommy Svensson och Arne Hegerfors!

För att komma i rätt stämning inför aftonen bjuder Studentafton in till VM-pub på Tegnérs med start klockan 17:00 (..)!

Lättare mat finns att köpa och kvällen till ära kan vi även stolt presentera vår och Lundabryggeriets speciellt framtagna Jubileumsöl som kommer att säljas för det förmånliga priset 45kr!

Utöver god stämning, fantastisk öl och många nostalgiska minnen kommer VM-krönikan från 1994 att visas på storbildsduk så se till att vara där i tid!

Eventet för aftonen hittar ni här: Studentafton arrangerar Jubileumsafton för VM94

Varmt välkomna!

Pub

Tider: onsdag 2 april 2014 kl. 17:00 – 18:30
Lokal: Tegnérs Matsalar

Afton

Tider: onsdag 2 april 2014 kl. 19:00 – 20:00
Lokal: Stora salen, AF-Borgen

2013
2022
Ta del av aftonen i efterhand

Missade du aftonen?

Vissa studentaftnar går att ta del av även i efterhand! Detta i form av podcastavsnitt, Youtube-videor och/eller referat från aftonen. Ta del av dessa media nedan!

Titta även in bilden/bilderna från aftonen härintill.

Mycket nöje!

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton
Podcast
Tyvärr finns inget podcastavsnitt tillgängligt från denna studentafton.
Youtube
Nedan finner du en videoinspelning från denna studentafton! Se den här eller
direkt på Youtube
!
Tyvärr finns ingen publicerad videoinspelning från denna studentafton.
Referat
Nedan finner du ett referat skrivet till denna studentafton.
Studentaftons logotyp
Referat
Publicerat:
2014-04-02
2022-04-23
*
Studentafton med Thomas Ravelli, Tommy Svensson och Martin Dahlin

VM 94-afton 2 april 2014

Stämningen AF-borgens stora sal är snarlik den i en fotbollsarena före avspark. Applåderna från en stående publik fullkomligt dånar när kvällens gäster; landslagstränaren Tommy Svensson, målvakten Tomas Ravelli och anfallaren Martin Dahlin går upp på scenen till tonerna av ”När vi gräver guld i USA”.  Plötsligt känns kvällens nostalgiska tema inte längre avlägset, det är som att vi flyttat oss tjugo år tillbaka i tiden – tillbaka till Rålambshovsparken vid bronshjältarnas hemkomst 18 juli 1994.

”Så mycket applåder har man aldrig fått i Skåne eller Lund någonsin” skämtar Ravelli och syftar på motståndet mellan hans hemmaklubb IFK Göteborg och MFF. Moderator för kvällens afton är sportjournalisten Olof Lundh, som hoppat in och ersatt Arne Hegerfors som tvingats lämna återbud.  Tommy Svensson får kvällens första fråga; hur Sverige 1994 kunde lyckas ta en VM-medalj.  ”Den enkla förklaringen är att vi hade så jäkla bra fotbollsspelare” svarar Tommy först, men förklarar sedan den otroliga vikten bakom mental styrka: ”Man måste våga tänka tanken att vi ska spela final och när vi åkte över tror jag alla hade den inställningen -att vi kunde bli världsmästare”. Dahlin håller med sin före detta tränare: ”Vi hade extremt starkt självförtroende och såg inga hinder, vem än vi skulle möta. Hade vi en bra dag kunde vi slå vem som helst”.  Ravelli instämmer och menar att ”framgångsrika idrottsmän måste ha en målbild som är positiv, och oftast blir det så. Det är viktigt att ha en positiv inställning till livet överhuvud taget, inte se hindren utan möjligheterna”. Martin Dahlin tar även upp truppens erfarna spelare och Europamästerskapet 1992 de hade i ryggen. Dahlin säger att de redan -92 kunde mäta sig med världens bästa fotbollslag och att grunden för framgången -94 lades redan då.

Flera gånger under aftonens samtal lyfts Tommy Svensson kvaliteter och egenskaper som tränare fram. Dahlin talar om hans förmåga att stötta och motivera alla i laget: ”Tommy hade en stark inverkan på mig och fick mig att vilja vara med och prestera bättre än någonsin. Jag kom hem och hade ett stärkt självförtroende tack vare Tommy.”  Själv menar Tommy att ”Fascinationen med att vara lagledare i en lagsport är att göra avkall på sig själv för lagets bästa och se varje individs behov.”

Nästan tjugo år har gått sedan 18 juli 1994. Men den roll kvällens gäster tillsammans med sina lagmedlemmar haft för fotbollen, och den känslan av samhörighet och lycka deras framgång gav är ständigt närvarande under kvällen. Endast några få av salens totalt 650 stolar står tomma och samtliga följer hängivet samtalet på scenen. När publiken till sist får ställa sina egna frågor får Tommy, Thomas och Martin beskriva hur de tror de påverkat dagens fotbolls-Sverige, vilket som skulle vara Tommys råd till Erik Hamrén och vad som gjorde dem till bronsmedaljörer.  På kvällens sista fråga, den klassiska Studentafton-frågan ”Vem skulle vara din drömgäst till Studentafton?” svarar Martin Dahlin efter en stunds tvekan: ”Diego Armando Maradona”. Publikens jubel tyder på att svaret är mer än godkänt.

Här kan du läsa Kvällspostens artikel ”94-hjältarna hyllade: ’Man blir nästan lite generad'” från aftonen.

Tyvärr finns inget referat tillgängligt för denna studentafton.