NyheterKalendariumPodcastKontakt
Publicerat:
*

Chefredaktörsafton med Pia Rehnquist, Jan Helin, Peter Wolodarski och Fredric Karén

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton

Studentafton 22 oktober 2014

Sorlet i AFs Stora sal lägger sig när Studentaftons förman Casper Törnblom kliver upp på scenen och presenterar kvällens afton. Till kraftiga applåder välkomnas de fyra chefredaktörerna Jan Helin, Fredric Karén, Pia Rhenquist och Peter Wolodarski tillsammans med moderator Filip Sturwe. Framme på scen sitter nu fyra av Sveriges mäktigaste inom medievärlden och kvällens samtal börjar.

Under året har det rapporterats om kraftiga sparkpaket, ett stort antal uppsägningar och tidningsredaktioner som tvingats läggas ned. Sydsvenskans Pia Rehnquist tycker att beskrivningen ”Hotet mot journalistiken” är ett ”kvällsstidingssätt” att vinkla det på och att den nuvarande situationen istället borde beskrivas som ett paradigmskifte med enorma möjligheter. Peter Wolodarski, chefredaktör för Dagens Nyheter, beskriver sina två största utmaningar i jobbet: att skapa bra journalistik och klara förflyttningen av klassisk pappersjournalistik till en digital produktion, och menar att det är en ”nödvändighet och självklarhet att vi ska erbjuda journalistik i toppklass”.

Samtalet når förtroende från läsarna och hur detta avspeglar tidningens kvalitet. Av de fyra representerade tidningshusen är det Aftonbladet som hamnar längst ner på förtroenderankningen, något Jan Helin accepterande menar är ”något vi får hacka i oss”. Hur en nyhet presenteras påverkar dess trovärdighet. Kvällstidningen har alltid varit en blandning mellan högt och lågt, med en snabb och engagerande berättarton förklarar han vidare.
Peter Wolodarski delar inte Helins syn på ett lågt förtroende hos läsarna: ”Då skulle jag inte göra mitt jobb. Hamnar man väldigt väldigt högt kan det tyda på att man är lite för korrekt och tråkig. Journalistik kan vara underhållande, absolut – men det ska inte vara bara underhållande. Måttet för oss (på DN) är hur den journalistik vi har engagerar våra läsare”. Samtalet på scenen blir livfullt och liknar plötsligt mer en debatt.
Pia Rhenquist håller med Wolodarski och tillägger: ”Debatten kommer alltid handla om är kvalitetsjournalistiken hotad av jakten på klick […] det är mycket mer komplicerat än så. Det handlar inte om att nå så många som möjligt utan det handlar om vilka man når, hur länge man når dem, hur engagerade dem är, hur dem interagerar…”

Moderator Filip Sturwe för samtalet vidare till möjligheterna och utmaningarna för dagens journalistik.
”Jag tror vi kommer se ganska stora förändringar de kommande två åren. Lokaltidningar kommer har det väldigt tufft för de har ingen volym i sin digitala affär” förklarar Svenska dagbladets chefredaktör Fredric Karén. Karén beskriver möjligheten att växeldra papperstidningens nedtrappning med den nätbaserade tidningens utveckling, men säger också att han ”nog är beredd att vara mer radikal än så”.
”Vi kommer behöva ännu mer fokus digitalt under kommande år, och lägga mindre kraft på tryck. Om vi ska kara framtiden är det ett måste” avslutar han.
Peter Wolodarski beskriver situationen som svår men inte omöjlig genom kompenserande nätbaserade intäkter, besparingar och en förändrad produktion.  ”Varje nytt decennium […] har sina förändringar i landskapet som inneburit en slags strukturomvandling. Den omvandling som vi är inne i just nu är betydligt mycket mer genomgripande och kraftfull. Vi kommer se en större förändring nu med färre traditionella aktörer, fler nya aktörer ännu inte är påtänkta,ännu bättre teknik som kommer ge en ny typ av innehåll, bättre interaktivitet och i slutändan tror jag att användarna kommer vara vinnarna”. Karén hävdar att behovet av journalistik aldrig varit starkare än idag: ”Jag har slutat gräva ner mig och se svart på tillvaron. Det finns otroligt mycket positivt i framtiden […] det finns väldigt mycket nya möjligheter med andra typer av projekt som kommer vara relevanta och spännande för den tiden”.

Samtalets sista del av publikfrågor ger många långa svar om journalistens ansvar, den växande live-journalistiken och en homogen yrkeskår. Till en undrande journaliststudent ur publiken svarar Rhenquist att: ”Som journaliststudent skulle jag inte vara orolig – det har aldrig varit så spännande som att vara journalist som i dessa tider”.

Foto: Jens Hansen

* Detta referat är överfört från Studentaftons förra hemsida. Publiceringsdatumet ovan avser därmed det ursprungliga publiceringsdatumet. Nyheten publicerades på denna hemsida
2022-04-23
.
Inspelning från aftonen

Poddavsnitt från denna studentafton

EP
4
Chefredaktörsafton med Peter Wolodarski, Jan Helin, Pia Rehnquist och Fredric Karén
1:19.49
1:19.49
Chefredaktörsafton med Peter Wolodarski, Jan Helin, Pia Rehnquist och Fredric Karén