NyheterKalendariumPodcastKontakt

Chefredaktörsafton med Peter Wolodarski, Jan Helin, Pia Rehnquist och Fredric Karén

20:00
Banner-bild till aftonenBanner-bild till aftonen
Default-bild från gammal studentafton
Evenemangsbeskrivning

Höstterminen är igång och Studentafton kan äntligen presentera en av höstens aftnar!

Den 22 oktober bjuder Studentafton in till en Chefredaktörsafton med fyra av Sveriges mäktigaste chefredaktörer; Dagens Nyheters Peter Wolodarski,Aftonbladets Jan Helin, Svenska Dagbladets Fredric Karén ochSydsvenskans Pia Rehnquist.

Tidningsindustrin är mitt i en stor förändring där vissa menar att papperstidningen spelat ut sin roll, kvalitetsjournalistiken övergått till sensationsjournalistik och att nyheter måste levereras nästan innan de hänt. Branschen och inte minst dagspressen står inför en stor utmaning där nedskärningar och omplaceringar kontrasteras mot nya spelregler och format.

Vi lämnar även ett historiskt supervalår bakom oss med både val till Europaparlamentet och riksdagen där tidningarna kommit att spela en ny roll med tydliga ställningstaganden och partiledardebatt i direktsänd webb-tv. Vad har tidningarna spelat för roll i valet och vilken är deras egentliga uppgift?

Studentafton bjuder nu in fyra av Sveriges mäktigaste chefredaktörer för ett samtal om krisen i dagspressen, supervalåret 2014 och framtidens journalistik.

Den 22 oktober 2014 kl. 20:00 (..) i Stora Salen gästas Studentafton av Peter Wolodarski, Fredric Karén, Jan Helin och Pia Rehnquist för ett samtal mångbottnat samtal med högt i tak om det som varit och det som komma skall. Moderator och samtalsledare för aftonen är mediagranskaren Katarina Andersson som syns i SVT Medier och tidigare bland annat hörts i SR Medierna.

BILJETTER SLÄPPS FREDAGEN DEN 19 SEPTEMBER:
09:00 – Studentinfo, AF Borgen
10:00 – www.biljett.studentlund.se

70 SEK för medlemmar i Studentlund
100 SEK för övriga
Gratis i dörren för studenter i mån av plats

Varmt välkomna önskar Studentaftonutskottet!

Slutsålt
Slutsålt
Evenemangsinfo
När
kl.
20:00
(..)
kl.
21:00
Var
Stora salen (AF)
Visa/dölj extra lokalinfo
lokal
Stora Salen, AF-Borgen
Adress
Sandgatan 2, 223 50 Lund
Vägbeskrivning
Google Maps

Gästas av
Peter Wolodarski, Fredric Karén, Jan Helin och Pia Rehnquist
Modereras av
Katarina Andersson
Arrangeras tillsammans med
Endast Studentafton
BiljettEr
Länk ↗
Biljettpris
70 SEK för medlemmar i Studentlund, 100 SEK för övriga
Uppdateringar

Nyheter om denna studentafton

Inga nyheter om denna afton hittades. Läs alla våra nyheter här.
Ta del av aftonen i efterhand

Missade du aftonen?

Vissa studentaftnar går att ta del av även i efterhand! Detta i form av podcastavsnitt, Youtube-videor och/eller referat från aftonen. Ta del av dessa media nedan!

Titta även in bilden/bilderna från aftonen härintill.

Mycket nöje!

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton
Podcast
EP
4
Chefredaktörsafton med Peter Wolodarski, Jan Helin, Pia Rehnquist och Fredric Karén
1:19.49
Tyvärr finns inget podcastavsnitt tillgängligt från denna studentafton.
1:19.49
Chefredaktörsafton med Peter Wolodarski, Jan Helin, Pia Rehnquist och Fredric Karén
Youtube
Nedan finner du en videoinspelning från denna studentafton! Se den här eller
direkt på Youtube
!
Tyvärr finns ingen publicerad videoinspelning från denna studentafton.
Referat
Nedan finner du ett referat skrivet till denna studentafton.
Studentaftons logotyp
Referat
Publicerat:
2014-10-23
2022-04-23
*
Chefredaktörsafton med Pia Rehnquist, Jan Helin, Peter Wolodarski och Fredric Karén

Studentafton 22 oktober 2014

Sorlet i AFs Stora sal lägger sig när Studentaftons förman Casper Törnblom kliver upp på scenen och presenterar kvällens afton. Till kraftiga applåder välkomnas de fyra chefredaktörerna Jan Helin, Fredric Karén, Pia Rhenquist och Peter Wolodarski tillsammans med moderator Filip Sturwe. Framme på scen sitter nu fyra av Sveriges mäktigaste inom medievärlden och kvällens samtal börjar.

Under året har det rapporterats om kraftiga sparkpaket, ett stort antal uppsägningar och tidningsredaktioner som tvingats läggas ned. Sydsvenskans Pia Rehnquist tycker att beskrivningen ”Hotet mot journalistiken” är ett ”kvällsstidingssätt” att vinkla det på och att den nuvarande situationen istället borde beskrivas som ett paradigmskifte med enorma möjligheter. Peter Wolodarski, chefredaktör för Dagens Nyheter, beskriver sina två största utmaningar i jobbet: att skapa bra journalistik och klara förflyttningen av klassisk pappersjournalistik till en digital produktion, och menar att det är en ”nödvändighet och självklarhet att vi ska erbjuda journalistik i toppklass”.

Samtalet når förtroende från läsarna och hur detta avspeglar tidningens kvalitet. Av de fyra representerade tidningshusen är det Aftonbladet som hamnar längst ner på förtroenderankningen, något Jan Helin accepterande menar är ”något vi får hacka i oss”. Hur en nyhet presenteras påverkar dess trovärdighet. Kvällstidningen har alltid varit en blandning mellan högt och lågt, med en snabb och engagerande berättarton förklarar han vidare.
Peter Wolodarski delar inte Helins syn på ett lågt förtroende hos läsarna: ”Då skulle jag inte göra mitt jobb. Hamnar man väldigt väldigt högt kan det tyda på att man är lite för korrekt och tråkig. Journalistik kan vara underhållande, absolut – men det ska inte vara bara underhållande. Måttet för oss (på DN) är hur den journalistik vi har engagerar våra läsare”. Samtalet på scenen blir livfullt och liknar plötsligt mer en debatt.
Pia Rhenquist håller med Wolodarski och tillägger: ”Debatten kommer alltid handla om är kvalitetsjournalistiken hotad av jakten på klick […] det är mycket mer komplicerat än så. Det handlar inte om att nå så många som möjligt utan det handlar om vilka man når, hur länge man når dem, hur engagerade dem är, hur dem interagerar…”

Moderator Filip Sturwe för samtalet vidare till möjligheterna och utmaningarna för dagens journalistik.
”Jag tror vi kommer se ganska stora förändringar de kommande två åren. Lokaltidningar kommer har det väldigt tufft för de har ingen volym i sin digitala affär” förklarar Svenska dagbladets chefredaktör Fredric Karén. Karén beskriver möjligheten att växeldra papperstidningens nedtrappning med den nätbaserade tidningens utveckling, men säger också att han ”nog är beredd att vara mer radikal än så”.
”Vi kommer behöva ännu mer fokus digitalt under kommande år, och lägga mindre kraft på tryck. Om vi ska kara framtiden är det ett måste” avslutar han.
Peter Wolodarski beskriver situationen som svår men inte omöjlig genom kompenserande nätbaserade intäkter, besparingar och en förändrad produktion.  ”Varje nytt decennium […] har sina förändringar i landskapet som inneburit en slags strukturomvandling. Den omvandling som vi är inne i just nu är betydligt mycket mer genomgripande och kraftfull. Vi kommer se en större förändring nu med färre traditionella aktörer, fler nya aktörer ännu inte är påtänkta,ännu bättre teknik som kommer ge en ny typ av innehåll, bättre interaktivitet och i slutändan tror jag att användarna kommer vara vinnarna”. Karén hävdar att behovet av journalistik aldrig varit starkare än idag: ”Jag har slutat gräva ner mig och se svart på tillvaron. Det finns otroligt mycket positivt i framtiden […] det finns väldigt mycket nya möjligheter med andra typer av projekt som kommer vara relevanta och spännande för den tiden”.

Samtalets sista del av publikfrågor ger många långa svar om journalistens ansvar, den växande live-journalistiken och en homogen yrkeskår. Till en undrande journaliststudent ur publiken svarar Rhenquist att: ”Som journaliststudent skulle jag inte vara orolig – det har aldrig varit så spännande som att vara journalist som i dessa tider”.

Foto: Jens Hansen

Tyvärr finns inget referat tillgängligt för denna studentafton.