NyheterKalendariumPodcastKontakt
Publicerat:
*

Anna Kinberg Batras första besök hos Studentafton

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton

Studentafton 4 mars 2015 med Anna Kinberg Batra

Knappt två månader efter att ha tillträtt som partiledare, för Sveriges andra största parti, gästar i kväll moderaternas ledare Anna Kinberg Batra Studentafton. Till kraftiga applåder kliver Kinberg Batra upp på scenen i AF-borgens stora sal framför 700 studenter och lundabor.
”Det är tre saker jag vill säga till er innan vi börjar kvällens samtal…” inleder Kinberg Batra och uppmanar Lunds studenter att våga prova nya vägar under studietiden, för att sedan berätta om sina nya uppgifter som partiledare.  Anförandet sista poäng belyser  den oroliga stämningen i dagens Europa och Sverige.
”Nu utmanas och prövas och hotas öppenheten i det samhälle vi faktiskt lärt oss älska[…] ett sånt samhälle vill jag vara rädd om, och det är jag övertygad om att alla här inne också vill”, säger Anna Kinberg Batra och avslutar:
”Öppenheten kan vi aldrig ta för given, den måste alltid försvaras.”

Kvällens moderator Jan Wistrand, känd bland annat som tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter och Sydsvenskan, välkomnas upp på scen tillsammans med en studentpanel bestående av de tre lundastudenterna Adam Leckius, Lovisa Prage och Jesper Bokefors.
”Vad är din idé om hur vi gör i Sverige för att undvika terrorism i vårt land?” är Wifstrands första fråga till Kinberg Batra.
”Vägra att göra något annat än att stå upp för öppenheten jämt”, börjar Kinberg Batra och menar att vi alltid måste stå upp, våga säga det obekväma och betonar även vikten av att tillåta satir.
”Att säga fina saker som alla håller med om är inte så svårt”, fortsätter hon och förklarar vidare att terrorism, extremism, antisemitism, hatbrott måste bekämpas praktiskt – och att detta ska ske genom hårdare straff och ökade resurser till myndigheter.

Wifstrand undrar sedan om vi i Sverige har blivit naiva, behövs det andra åtgärder än att vara snäll och trevlig?
”Det är skarpa saker som gäller”, säger Anna och syftar på svenska medborgare som åker på ’terrosresor’. Hon betonar vikten av hårda straff och att tidigt kunna upptäcka radikalisering. Belyser också vikten av internationellt samarbete.
”Mitt försvar för öppenheten är att alla ska kunna vara vi”, säger Anna efter att Lovisa Prage ifrågasatt Kinberg Batras senaste artikel publicerad i Dagens Nyheter.

Härnäst diskuteras partiledarrollen.
”Man är fortfarande ny på jobbet, efter sju-åtta veckor.” säger Anna efter frågan om hur det känns.
”Jag tycker det är roligt, varje dag har jag skrattat och lagt panna i djupa veck”, fortsätter Kinberg Batra. Om hur hon själv påverkar av rollen som partiledare och att alltid tänka på hur man yttrar sig säger Kinberg Batra:
”Vi har gjort den uppdelningen i vår familjen, en som skämtar i TV och en som sköter sig på jobbet”.

Delar av samtalet kretsar kring Kinberg Batras egna studietid då hon var styrelseledamot i SUS (Stcokholms univerisitets studentkår), för att sedan bli ordförande i Borgerlig Opposition. Hon kom efter detta och engagemang moderata ungdomsförbundet att arbeta för Carl Bildt vid sidan av sina ekonomistudier.
”Jag svarade på brev från allmänheten till Carl Bildt” säger AKB och beskriver tiden en unik och mycket lärorik möjlighet att ”kombinera teori med praktik och (se) hur det påverkar människor”.

När publiken får ställa sina frågor till partiledaren lyfts många ämnen, från kommande reformer till egna förebilder. En ung lundabo undrar hur moderaterna kommer utforma sin framtid politik så att den fortfarande gynnar svensk tillväxt, utan bekostnad av ökade klyftor.
”Hushållsinkomsterna har i snitt gått upp[…] vi är ett av de länder som har allra jämnast fördelning av löner och värda på välfärdstjänster”, börjar Kinberg Batra, för att sedan försvara den skattepolitik alliansen fört med att lättnader i skattepolitiken ”börjat nedifrån med jobbskatteavdragen”.
Kvällens sista fråga, är som alltid vem Kinberg Batra själv hade velat se som gäst på en Studentafton.
”Hillary Clinton”, svarar Kinberg Batra och avslutar sitt  första besök hos Studentafton Lund till rungande applåder.

* Detta referat är överfört från Studentaftons förra hemsida. Publiceringsdatumet ovan avser därmed det ursprungliga publiceringsdatumet. Nyheten publicerades på denna hemsida
2022-04-23
.
Inspelning från aftonen

Poddavsnitt från denna studentafton