NyheterKalendariumPodcastKontakt

Anna Kinberg Batra till Studentafton

18:00
Banner-bild till aftonenBanner-bild till aftonen
Default-bild från gammal studentafton
Evenemangsbeskrivning

Den 10 januari 2015 tillträdde Anna Kinberg Batra som ny partiledare för Moderaterna blev därmed även Alliansens ledare. Med ett nytänk och visioner för Moderaternas framtid tar hon sig an denna uppgift och blickar framåt mot de kommande åren i oppositionspolitiken. År 2000 blev Kinberg Batra riksdagsledamot för första gången, då som ersättare under en kort period. Året därpå blev hon ordinarie ledamot och har sedan dess under samtilga riksdagsval och nu senast 2014. Inom riksdagen har hon varit ledamot i skatteutskottet, ordförande i EU-nämnden och ordförande inom finasutskottet. Efter valet år 2014 utsågs hon till att bli Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson parallellt som hon var gruppledare för partiet.

Den 4 mars 2015 kl. 18.00 i Stora Salen gästas Studentafton av Anna Kinberg Batra för ett modererat samtal som kommer ge dig en inblick i hennes visioner, tankar kring de kommande åren i opposition och planerna att överta statsministerposten 2018.

Biljetter finns att köpa på:
www.biljett.studentlund.se och även i  Studentinfo i AF Borgen
50 SEK för medlemmar i Studentlund
70 SEK för övriga
30 gratisbiljetter kommer släppas i dörren i mån av plats (dock endast medlemmar i Studentlund).

Varmt välkomna önskar Studentaftonutskottet!

Slutsålt
Slutsålt
Evenemangsinfo
När
kl.
18:00
(..)
kl.
19:00
Var
Stora salen (AF)
Visa/dölj extra lokalinfo
lokal
Stora Salen, AF-Borgen
Adress
Sandgatan 2, 223 50 Lund
Vägbeskrivning
Google Maps

Gästas av
Anna Kinberg Batra
Modereras av
Jan Wifstrand, Adam Leckius, Lovisa Prage och Jesper Bokefors
Arrangeras tillsammans med
Endast Studentafton
BiljettEr
Länk ↗
Biljettpris
50kr för Studentlund-medlemmar, 70kr för övriga
Uppdateringar

Nyheter om denna studentafton

Inga nyheter om denna afton hittades. Läs alla våra nyheter här.
Ta del av aftonen i efterhand

Missade du aftonen?

Vissa studentaftnar går att ta del av även i efterhand! Detta i form av podcastavsnitt, Youtube-videor och/eller referat från aftonen. Ta del av dessa media nedan!

Titta även in bilden/bilderna från aftonen härintill.

Mycket nöje!

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton
Podcast
EP
8
Anna Kinberg Batra
1:02:44
Tyvärr finns inget podcastavsnitt tillgängligt från denna studentafton.
1:02:44
Anna Kinberg Batra
Youtube
Nedan finner du en videoinspelning från denna studentafton! Se den här eller
direkt på Youtube
!
Tyvärr finns ingen publicerad videoinspelning från denna studentafton.
Referat
Nedan finner du ett referat skrivet till denna studentafton.
Studentaftons logotyp
Referat
Publicerat:
2015-03-05
2022-04-23
*
Anna Kinberg Batras första besök hos Studentafton

Studentafton 4 mars 2015 med Anna Kinberg Batra

Knappt två månader efter att ha tillträtt som partiledare, för Sveriges andra största parti, gästar i kväll moderaternas ledare Anna Kinberg Batra Studentafton. Till kraftiga applåder kliver Kinberg Batra upp på scenen i AF-borgens stora sal framför 700 studenter och lundabor.
”Det är tre saker jag vill säga till er innan vi börjar kvällens samtal…” inleder Kinberg Batra och uppmanar Lunds studenter att våga prova nya vägar under studietiden, för att sedan berätta om sina nya uppgifter som partiledare.  Anförandet sista poäng belyser  den oroliga stämningen i dagens Europa och Sverige.
”Nu utmanas och prövas och hotas öppenheten i det samhälle vi faktiskt lärt oss älska[…] ett sånt samhälle vill jag vara rädd om, och det är jag övertygad om att alla här inne också vill”, säger Anna Kinberg Batra och avslutar:
”Öppenheten kan vi aldrig ta för given, den måste alltid försvaras.”

Kvällens moderator Jan Wistrand, känd bland annat som tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter och Sydsvenskan, välkomnas upp på scen tillsammans med en studentpanel bestående av de tre lundastudenterna Adam Leckius, Lovisa Prage och Jesper Bokefors.
”Vad är din idé om hur vi gör i Sverige för att undvika terrorism i vårt land?” är Wifstrands första fråga till Kinberg Batra.
”Vägra att göra något annat än att stå upp för öppenheten jämt”, börjar Kinberg Batra och menar att vi alltid måste stå upp, våga säga det obekväma och betonar även vikten av att tillåta satir.
”Att säga fina saker som alla håller med om är inte så svårt”, fortsätter hon och förklarar vidare att terrorism, extremism, antisemitism, hatbrott måste bekämpas praktiskt – och att detta ska ske genom hårdare straff och ökade resurser till myndigheter.

Wifstrand undrar sedan om vi i Sverige har blivit naiva, behövs det andra åtgärder än att vara snäll och trevlig?
”Det är skarpa saker som gäller”, säger Anna och syftar på svenska medborgare som åker på ’terrosresor’. Hon betonar vikten av hårda straff och att tidigt kunna upptäcka radikalisering. Belyser också vikten av internationellt samarbete.
”Mitt försvar för öppenheten är att alla ska kunna vara vi”, säger Anna efter att Lovisa Prage ifrågasatt Kinberg Batras senaste artikel publicerad i Dagens Nyheter.

Härnäst diskuteras partiledarrollen.
”Man är fortfarande ny på jobbet, efter sju-åtta veckor.” säger Anna efter frågan om hur det känns.
”Jag tycker det är roligt, varje dag har jag skrattat och lagt panna i djupa veck”, fortsätter Kinberg Batra. Om hur hon själv påverkar av rollen som partiledare och att alltid tänka på hur man yttrar sig säger Kinberg Batra:
”Vi har gjort den uppdelningen i vår familjen, en som skämtar i TV och en som sköter sig på jobbet”.

Delar av samtalet kretsar kring Kinberg Batras egna studietid då hon var styrelseledamot i SUS (Stcokholms univerisitets studentkår), för att sedan bli ordförande i Borgerlig Opposition. Hon kom efter detta och engagemang moderata ungdomsförbundet att arbeta för Carl Bildt vid sidan av sina ekonomistudier.
”Jag svarade på brev från allmänheten till Carl Bildt” säger AKB och beskriver tiden en unik och mycket lärorik möjlighet att ”kombinera teori med praktik och (se) hur det påverkar människor”.

När publiken får ställa sina frågor till partiledaren lyfts många ämnen, från kommande reformer till egna förebilder. En ung lundabo undrar hur moderaterna kommer utforma sin framtid politik så att den fortfarande gynnar svensk tillväxt, utan bekostnad av ökade klyftor.
”Hushållsinkomsterna har i snitt gått upp[…] vi är ett av de länder som har allra jämnast fördelning av löner och värda på välfärdstjänster”, börjar Kinberg Batra, för att sedan försvara den skattepolitik alliansen fört med att lättnader i skattepolitiken ”börjat nedifrån med jobbskatteavdragen”.
Kvällens sista fråga, är som alltid vem Kinberg Batra själv hade velat se som gäst på en Studentafton.
”Hillary Clinton”, svarar Kinberg Batra och avslutar sitt  första besök hos Studentafton Lund till rungande applåder.

Tyvärr finns inget referat tillgängligt för denna studentafton.