NyheterKalendariumPodcastKontakt
Publicerat:
*

Entreprenörsseminarium med Jane Walerud

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton

Studentafton med Jane Walerud 26 mars 2015

Kvällens gäst är entreprenören Jane Walreud, som efter sin uppväxt i USA kom till Sverige som 20-åring. Sedan dess har Walerud varit med i uppstarten av ett 10-tal bolag, varav många blivit kända namn som Ellen, Lensway och Klarna. Det är precis i detta Walerud inleder sin afton med att berätta om vilka av dessa projekt hon anser varit framgångsrika, tillexempelvis Bluetalk, och vilka hon ser vara mer av förlustaffärer.
”Vad gör din firma?”, frågar Jane sedan direkt och seminariet tar sin form i publikens erfarenheter och kopplingar till entreprenörsskap. Där sätter sig Walerud in i deras situationer för att tipsa och berätta om liknande upplevelser i sin karriär.

”Jag brukar lämna firmor när de kommer upp i 50-60 avlönade tjänster”.
Walerud förklarar konceptet av en startup för sin publik. När bolaget behöver fler anställda på samma typ av tjänst ”stelnar” det, man vet vad man ska göra och målet blir att bli bättre och bättre ”men inom samma hjul.”
”Då åker jag och gör nästa”, säger Walerud och pratar uppmuntrande, nästan utmanande till sin publik om att starta företag.
”Vi som har egen firma, forskningen visar att vi är lyckliga”.

En av Waleruds tyngsta beröringspunkter under kvällen  är vikten av att samarbeta över utbildnings-, kunskaps- och intressegränser. Redan i gymnasievalet menar Walerud att Sveriges elever delas upp utifrån kunskap och intresse. För ett framgångsrikt företag krävs grundare med spridd kunskap. Walerud tar sina vänner inom teknologibranchen som exempel:
”De har ingen aning om vad som gör en bra affärsperson, och på samma sätt vet de flesta affärpersoner jag känner inte hur det är att vara en bra tekniker, så de anlitar folks om inte kan sina saker”.
Walerud beskriver problematiken med att hamna i fack inom affärsvärlden och betonar vikten av att förstå och vilja förstå.

”Det är bra om man vet hur man överlever på thaisoppa och halvruttna rotfrukter”, svarar Walerud efter en fråga om vad man bör tänka på om man vill starta ett eget företag. Man måste vara billig i drift, och som ung är man mer energisk menar Walerud. Ytterligare en fördel med att vara ung menar Walerud är att ”man inte riktigt vet vad som är omöjligt – och när man inte vet vad som är omöjligt är det inte omöljligt”.

Aftonen fortsätter sedan i en dialog mellan Walerud och publiken där ämnet ändras helt mellan publikens frågor och synpunkter. Walerud beskriver sina varierande roller i företagen; som investerare, VD och stylrseldedamot, och delar med sig av historier och tips för kommande entreprenörsskap.

* Detta referat är överfört från Studentaftons förra hemsida. Publiceringsdatumet ovan avser därmed det ursprungliga publiceringsdatumet. Nyheten publicerades på denna hemsida
2022-04-23
.
Inspelning från aftonen

Poddavsnitt från denna studentafton