NyheterKalendariumPodcastKontakt
Publicerat:
*

Studentafton med Ida Sjöstedt

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton

Det är onsdag kväll och Studentafton har intagit Grand hotell. Moderator Anitha Schulman bär Ida Sjöstedts klänning, Diane, ett namn som Ida själv har valt men inte vet riktigt varför.

Ida föddes 1976 i Stockholm och är uppvuxen söder om söder därom. Inledningsvis berättar Ida om sin uppväxt i kvarter fyllda av vänsterakademiker. Även hennes föräldrar tillhörde denna grupp och arbetade som läkare och redigerare. Varifrån Ida fått inspiration till att bli designer är hon inte helt säker på, men hon berättar att även henne mormor drömde om det som ung och det var hon som lärde Ida att sy och försåg henne med tyg. Ida själv började sy redan i sex-sju åldern, på den tiden var det framförallt dockkläder.

Som barn testade hon flera kreativa aktiviteter – både gitarr och drejning – men hon kom alltid tillbaka till att det var design hon ville hålla på med. Det var dock först på gymnasiet som Ida valde att fokusera på design och valde klädmansteknisklinje.

Samtalet leds in på Idas kollektioner och inspirationskällor. ”Det fantastiska med att vara kreativ är att hur du än mår och känner dig, kan du få utlopp för det genom kreativiteten”. Ida berättar att hon främst inspireras av kvinnliga stereotyper. Hennes kollektion, Queen of Fucking Everything, som aftonen fått sitt namn av, handlade för henne om att förmedla en känsla. Känslan då man var mellan 18-23 år och växlade mellan hybris och osäkerhet. Hon ville göra en kollektion som var trotsig, nästintill provokativ. Året efter lanserade hon kollektionen ”Women On The Verge” som speglade kvinnor i hennes egen ålder, då världen kanske inte ligger framför ens fötter längre, utan man präglas mer utav känslan att man måste lyckas med allt – med karriär, familj och utseende.

Inspiration är inte alltid lätt dock. Ida berättar att hon mer och mer måste leta inspiration. Varje säsong sätter hon sig ner och börjar om. Vanligtvis börjar hon med att gå på tygmässor, där hon främst går på instinkt och känsla, hon plockar ut prover och gör tygkartor för att se att färgerna hänger ihop. Därefter försöker hon hitta en känsla till tygerna, vilket hon gör genom att leta inspiration på internet. Hon visar upp sin senaste inspirationsbok för publiken, den tillhör hennes vår/sommar kollektion ”Summer of Love”.

”Något som är viktigt för mig är att utvecklas hela tiden”

Kvällen nästa tema rör Idas yrkesmässiga resa. Ida beskriver hur hon efter gymnasiet flyttade till London och stannade där till 2001 då hon återvände hem till Stockholm. Väl hemma sökte Ida jobb, vilket visade sig vara svårare än vad hon hade föreställt sig. Otålig som hon var valde hon istället, fyra månader senare, att använda pengar som hon ärvt av sina morföräldrar till att starta eget. För att få verksamheten att gå runt, arbetade hon vid sidan av som telefonförsäljare. ”Jag har aldrig sett mig som en entreprenör, utan jag har gjort detta för att jag brinner för att designa och därför har blivit tvungen att vara egenföretagare”. Hon skapade sin första kollektion kort därefter, vilken togs upp av bland annat Ljus. Enligt Ida själv var detta startskottet för hennes karriär, vilken nådde sin höjdpunkt 2015 då hon tillfrågades om att designa Prinsessan Sofias brudklänning. Ida får frågan vad som varit nyckeln till hennes framgång, ”jag har varit väldigt envis, enträgen och försiktig” svarar hon.

Kvällen avslutas med ett moraltest och en sedvanlig frågestund med publiken.

* Detta referat är överfört från Studentaftons förra hemsida. Publiceringsdatumet ovan avser därmed det ursprungliga publiceringsdatumet. Nyheten publicerades på denna hemsida
2022-04-23
.
Inspelning från aftonen

Poddavsnitt från denna studentafton