NyheterKalendariumPodcastKontakt

Studentafton med modedesigner Ida Sjöstedt

19:00
Banner-bild till aftonenBanner-bild till aftonen
Default-bild från gammal studentafton
Evenemangsbeskrivning

Studentafton presenterar stolt årets sjätte afton: Ida Sjöstedt – Queen of Fucking Everything.

Den svenska modedesignern Ida Sjöstedt skapade år 2001 sitt eget klädmärke och har sedan dess varit en självklar aktör på den svenska modescenen. Sjöstedt kombinerar ready-to-wear med haute couture och klev förra året rakt in i historien som designer av Prinsessan Sofias brudklänning. Sjöstedt har vunnit flera prestigefyllda priser, inte minst Årets designer 2016 på Elle-galan, samt Guldknappen Läsarnas pris 2011. Hon är också ett återkommande inslag vid Stockholm fashion week.

Studentafton bjuder in er till Stora salen på Grand hotell den 4e maj kl 19:00 (..) för att lyssna på Ida Sjöstedts berättelse om hur hon byggde upp sitt modeföretag från grunden, hennes tankar om modeskapandet samt att se bildmaterial från några av hennes kreationer. Som alltid avslutas aftonen med en 30 minuters frågestund med publiken.

Biljetter via www.biljett.studentlund.se eller hos Studentinfo i AF-borgen.

BILJETTPRIS
50 SEK för medlemmar i Studentlund
80 SEK för övriga.
Gratis för de 30 första studenterna i mån av plats

Varmt välkomna önskar Studentaftonutskottet!

Slutsålt
Slutsålt
Evenemangsinfo
När
kl.
19:00
(..)
kl.
20:30
Var
Stora salen (Grand)
Visa/dölj extra lokalinfo
lokal
Stora Salen, Grand Hotel Lund
Adress
Bantorget 1, 222 29 Lund
Vägbeskrivning
Google Maps

Gå in genom entrén vid Bantorget och gå upp för trapporna rakt fram. Tre trappor upp finner du en dörr till Stora Salen till vänster, sett från Grands framsida.

Gästas av
Ida Sjöstedt
Modereras av
Anitha Schulman
Arrangeras tillsammans med
Endast Studentafton
BiljettEr
Länk ↗
Biljettpris
50kr för Studentlund-medlemmar, 80kr för övriga
Uppdateringar

Nyheter om denna studentafton

Inga nyheter om denna afton hittades. Läs alla våra nyheter här.
Ta del av aftonen i efterhand

Missade du aftonen?

Vissa studentaftnar går att ta del av även i efterhand! Detta i form av podcastavsnitt, Youtube-videor och/eller referat från aftonen. Ta del av dessa media nedan!

Titta även in bilden/bilderna från aftonen härintill.

Mycket nöje!

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton
Podcast
EP
22
Ida Sjöstedt
1:26:33
Tyvärr finns inget podcastavsnitt tillgängligt från denna studentafton.
1:26:33
Ida Sjöstedt
Youtube
Nedan finner du en videoinspelning från denna studentafton! Se den här eller
direkt på Youtube
!
Tyvärr finns ingen publicerad videoinspelning från denna studentafton.
Referat
Nedan finner du ett referat skrivet till denna studentafton.
Studentaftons logotyp
Referat
Publicerat:
2016-05-09
2022-04-23
*
Studentafton med Ida Sjöstedt

Det är onsdag kväll och Studentafton har intagit Grand hotell. Moderator Anitha Schulman bär Ida Sjöstedts klänning, Diane, ett namn som Ida själv har valt men inte vet riktigt varför.

Ida föddes 1976 i Stockholm och är uppvuxen söder om söder därom. Inledningsvis berättar Ida om sin uppväxt i kvarter fyllda av vänsterakademiker. Även hennes föräldrar tillhörde denna grupp och arbetade som läkare och redigerare. Varifrån Ida fått inspiration till att bli designer är hon inte helt säker på, men hon berättar att även henne mormor drömde om det som ung och det var hon som lärde Ida att sy och försåg henne med tyg. Ida själv började sy redan i sex-sju åldern, på den tiden var det framförallt dockkläder.

Som barn testade hon flera kreativa aktiviteter – både gitarr och drejning – men hon kom alltid tillbaka till att det var design hon ville hålla på med. Det var dock först på gymnasiet som Ida valde att fokusera på design och valde klädmansteknisklinje.

Samtalet leds in på Idas kollektioner och inspirationskällor. ”Det fantastiska med att vara kreativ är att hur du än mår och känner dig, kan du få utlopp för det genom kreativiteten”. Ida berättar att hon främst inspireras av kvinnliga stereotyper. Hennes kollektion, Queen of Fucking Everything, som aftonen fått sitt namn av, handlade för henne om att förmedla en känsla. Känslan då man var mellan 18-23 år och växlade mellan hybris och osäkerhet. Hon ville göra en kollektion som var trotsig, nästintill provokativ. Året efter lanserade hon kollektionen ”Women On The Verge” som speglade kvinnor i hennes egen ålder, då världen kanske inte ligger framför ens fötter längre, utan man präglas mer utav känslan att man måste lyckas med allt – med karriär, familj och utseende.

Inspiration är inte alltid lätt dock. Ida berättar att hon mer och mer måste leta inspiration. Varje säsong sätter hon sig ner och börjar om. Vanligtvis börjar hon med att gå på tygmässor, där hon främst går på instinkt och känsla, hon plockar ut prover och gör tygkartor för att se att färgerna hänger ihop. Därefter försöker hon hitta en känsla till tygerna, vilket hon gör genom att leta inspiration på internet. Hon visar upp sin senaste inspirationsbok för publiken, den tillhör hennes vår/sommar kollektion ”Summer of Love”.

”Något som är viktigt för mig är att utvecklas hela tiden”

Kvällen nästa tema rör Idas yrkesmässiga resa. Ida beskriver hur hon efter gymnasiet flyttade till London och stannade där till 2001 då hon återvände hem till Stockholm. Väl hemma sökte Ida jobb, vilket visade sig vara svårare än vad hon hade föreställt sig. Otålig som hon var valde hon istället, fyra månader senare, att använda pengar som hon ärvt av sina morföräldrar till att starta eget. För att få verksamheten att gå runt, arbetade hon vid sidan av som telefonförsäljare. ”Jag har aldrig sett mig som en entreprenör, utan jag har gjort detta för att jag brinner för att designa och därför har blivit tvungen att vara egenföretagare”. Hon skapade sin första kollektion kort därefter, vilken togs upp av bland annat Ljus. Enligt Ida själv var detta startskottet för hennes karriär, vilken nådde sin höjdpunkt 2015 då hon tillfrågades om att designa Prinsessan Sofias brudklänning. Ida får frågan vad som varit nyckeln till hennes framgång, ”jag har varit väldigt envis, enträgen och försiktig” svarar hon.

Kvällen avslutas med ett moraltest och en sedvanlig frågestund med publiken.

Tyvärr finns inget referat tillgängligt för denna studentafton.