Biljetter

Studentafton presenterar: Joakim Lamotte om swishjournalistik

Allt fler svenska journalister och opinionsbildare lämnar de traditionella mediehusen för att helt eller delvis finansiera sin verksamhet via donationer. År 2018 tog sig begreppet swishjournalist in på Språkrådets nyordslista.

Journalisten Joakim Lamotte har blivit symbolen för svensk swishjournalistik. Efter flera år som reporter på Uppdrag granskning, programledare för Debatt och som krönikör på Göteborgs-Posten gick han år 2015 över till att under parollen “oberoende journalistik” publicera material på Facebook. Inläggen handlar ofta om integrationsproblem, gängkriminalitet samt sexualbrott och avslutas med en uppmaning till följarna att stödja arbetet genom Swish.

Joakim Lamotte har publicerat material även utanför Facebook. År 2010 startade han bloggen Hotlamotte och under två år besökte han regelbundet skolklasser för att prata om kvinnosyn och sexuella trakasserier.

På nämnda sätt har Joakim Lamotte engagerat människor som få traditionella mediehus lyckats med. Men trots en stor följarskara på drygt 260 000 följare på Facebook har kritiken mot honom tidvis varit stark – bland annat för hans sensationella ämnesval, uthängande namnpubliceringar och det höga tonläget i hans videos. Inte minst har metoden swishjournalistik blivit en vattendelare och ett skällsord.

Den 14 oktober slår Studentafton upp dörrarna till en afton med Joakim Lamotte där han kommer tala om swishjournalistik och hans rapporteringar kring gängkriminalitet. Moderator för samtalet är Ann Heberlein, teologie doktor, skribent och författare.

Aftonen äger rum i Piratensalen på Grand Hotel i Lund och kommer att livesändas på Facebook. Kvällen avslutas traditionsenligt med en frågestund från publiken.

När: Den 14 oktober kl 19.00(..)
Var: Piratensalen, Grand Hotel i Lund
Pris: 100 kr för medlemmar i Studentlund, 130 kr för övriga
Biljettköp: Biljetter kommer att säljas via denna länk och hos Studentinfo i AF-borgen. Försäljningsstart är den 1 oktober kl 18:00. Begränsat antal biljetter till följd av de gällande restriktionerna för publika evenemang. För att se på livesändingen krävs ingen biljett.

Varmt välkomna!

Oberoende forum för samtal och debatt sedan 1905